Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Въпрос на вкус“ – едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус

Снимка: YouTube/ Димана Шишкова

За "живота едно време", но с любов, уважение и без политически привкус разказва документалната лента на Мария Вълкова "Въпрос на вкус". Идеята за създаването ѝ се ражда на един обяд, когато Мария за пореден път вижда простата храна, с която нейната баба засища глада си, и решава да събере и съхрани автентични рецепти и истории за живота отпреди 70-90 години в родния ѝ Велинград. Освен нейната родственица във филма се включват още четири възрастни дами, чийто живот е една същинска съкровищница от знания за бита, дома, работата, добрите и лошите дни и поуките от един семпъл, чист и скромен живот, останал в спомените на поколенията до началото на XXI век, прекарвали с удоволствие летните ваканции при баба на село.

Баба Христина, 95 г.

"Аз имам много материал, който е извън кадър, това са общо над 30 часа записани интервюта, пълни с много истории – лични, свързани не само с бита, но и с това как самите жени живеят и сега – споделя в интервю за Радио България Мария Вълкова. – Има много истории, някои от които са скандални от гледна точка на това, което разкриват, тъй като взаимоотношенията едно време са били доста сурови. В необработените минути останаха и разказите по много теми, за които в лентата само загатваме. Такава например е тази за хигиената. Тепърва тези истории предстои да бъдат транскрибирани и да влязат в една по-солидна книга, която ще бъде максимално близо до начина им на говорене, тоест ще се опитам да запазя автентичния им диалект."

Леля Анка, 87 г.

Подобна книжка, макар и не толкова солидна, вече има, като част от експонатите в изложба, посетила Велинград и артистично пространство в София. В нея са събрани рецептите на храните, които присъстват най-често на скромните трапези на жените:

"Те се хранили наистина много простичко с някои основни продукти, произвеждани от самите тях, като царевица, съответно царевично брашно, различни видове боб, картофи, които също са били няколко сорта и зелев сок, който също е неизменна част от нея – обяснява ни Мария и допълва коя е любимата нейна рецепта: – Царевицата с пепел, нещо изключително рядко и специфично за региона."

Друга любопитна рецепта, която посочва събеседничката ни е "пърженото млеко́":

Жането, 70 г.

"То се е правило винаги когато се роди бебе, специално в село Драгиново, което е в близост до Велинград и е с мюсюлманско население. То представлява кисело мляко в чиния, залято с разтопено масло, и по желание може да се добави сол или други съставки. Интересното е, че сега например внуците на Жането – една от героините във филма – продължават да искат да ядат "пържено млеко́". Тоест тази рецепта може би ще продължи да съществува."

Паралелите с живота им преди и този, който водят днес, стряскат някои от жените. Причината е сериозно изменилото се време и начин на живот в наши дни:

Баба Данче, 93 г.

"В детството си те са живели в кирпичени къщи, чийто под е бил от пръст. Не са имали ток, вода, ежедневието им е било изключително различно, докато сега успешно живеят наред с хладилници и телевизори, а някои от тях дори ползват смартфони, което е удивително" – категорична е Мария, но допълва, че начинът им на живот все пак е успял да съхрани някои от ценните привички, като тази да се изхвърля максимално малко боклук, а всичко, което е възможно, да се преизползва отново.

"Съжителството им" с телевизорите пък ги е направило много критични към случващото се извън стените на домовете им, както и по света.

Отделете време и се отбийте на едно виртуално гости при тези жени в следващите минути. Приятно гледане!


Снимки: YouTube/ Димана Шишкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Радев: "Българските спортисти са символ на борбения български дух"

Олимпийските игри винаги са били символ на мир, разбирателство и добросъседство. Вярвам, че идеалите и принципите, върху които е изградено олимпийското движение, ще продължат да ни обединяват и да ни вдъхновяват за по-мирен и по-справедлив свят. Това..

публикувано на 26.07.24 в 17:26

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55