Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемат кандидатури за резиденция за литературни преводачи от български

Снимка: pixabay

До 9 октомври е крайният срок за кандидатстване за изследователски резиденции за литературни преводачи от български език по проекта Archipelagos, съобщи фондация "Следваща страница". Резиденциите ще се състоят в Къщата за литература и превод в София през март, април, май, юни, септември, октомври, ноември и декември 2025 г. Тяхната продължителност е от 2 до 4 седмици.

Могат да кандидатстват литературни преводачи от български на езиците на програма "Творческа Европа" на ЕС. Те трябва да имат поне един издаден превод от издателство или литературно списание. От резидентите се очаква да подготвят превод на кратък откъс от книга, написана на български език, която не е превеждана на техния целеви език, заедно с анотация.

Проектът Archipelagos има за цел да разкрие многообразието от литературни истории в Европа като подкрепя литературните преводачи да откриват нови гласове от "малките" езици. Той се ръководи от Atlas (Франция) в партньорство с 11 европейски организации. Проектът е съфинансиран от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз и от Националния фонд "Култура".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50