Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Снимка: Ани Петрова, БНР

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще се отнесе сериозно, ако бъдат поканени за разговори. Той припомни, че президентът връчва третия мандат на парламентарна група, като в този случай няма срок за посочване на премиер, което дава възможност да се проведат сериозни консултации и да се потърси обединяваща фигура. Относно отхвърлените от Конституционния съд промени в основния закон Атанасов припомни, че в момента над 20 органа в страната, чиито членове се избират от парламента, са с изтекли мандати и години наред няма да могат да се изберат нови състави.

''Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета'', заяви пред БНР и Драгомир Стойнев от БСП. Той каза, че ако президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на социалистите, ''лека, полека, можем да се върнем към нормалността''.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Фестивал на киселото мляко - култура и традиции '2024 започва днес в село Момчиловци, област Смолян, в Родопите. Празникът, който се организира от кметската управа на Момчиловци, китайска фирма-партньор и други, ще продължи до 1 септември...

публикувано на 30.08.24 в 08:05

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45