Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Снимка: Ани Петрова, БНР

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще се отнесе сериозно, ако бъдат поканени за разговори. Той припомни, че президентът връчва третия мандат на парламентарна група, като в този случай няма срок за посочване на премиер, което дава възможност да се проведат сериозни консултации и да се потърси обединяваща фигура. Относно отхвърлените от Конституционния съд промени в основния закон Атанасов припомни, че в момента над 20 органа в страната, чиито членове се избират от парламента, са с изтекли мандати и години наред няма да могат да се изберат нови състави.

''Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета'', заяви пред БНР и Драгомир Стойнев от БСП. Той каза, че ако президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на социалистите, ''лека, полека, можем да се върнем към нормалността''.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55