Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

Снимка: Личен архив Румен Михов

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора Румен Михов. 

В олимпиадата участваха 196 момичета от 57 държави. Симона Христова взе златото, сребърни медали спечелиха Нора Паскалева и Нермин Идириз, а почетна грамота беше присъдена на Рени Паскалева. Това е първият златен медал за България на европейската олимпиада и най-доброто представяне на българските момичета до момента. България е активен участник и организатор на състезанията по информатика, като първата международна олимпиада по информатика е проведена в България през 1989 г. В близките два месеца предстои страната да участва в Европейската младежка олимпиада по информатика в Молдова и в Международната олимпиада по информатика в Египет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Гърция е прехвърлил границата с България

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. От рано..

публикувано на 27.07.24 в 09:53

Левите се събират на традиционен събор на Бузлуджа

БСП събира днес хиляди симпатизанти на левите идеи на традиционния си митинг-събор под връх Бузлуджа в Стара планина, на който ще бъдат отбелязани 133 години от началото на организираното социалистическо движение в България. В навечерието на събитието..

публикувано на 27.07.24 в 09:10

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05