Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

Снимка: Личен архив Румен Михов

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора Румен Михов. 

В олимпиадата участваха 196 момичета от 57 държави. Симона Христова взе златото, сребърни медали спечелиха Нора Паскалева и Нермин Идириз, а почетна грамота беше присъдена на Рени Паскалева. Това е първият златен медал за България на европейската олимпиада и най-доброто представяне на българските момичета до момента. България е активен участник и организатор на състезанията по информатика, като първата международна олимпиада по информатика е проведена в България през 1989 г. В близките два месеца предстои страната да участва в Европейската младежка олимпиада по информатика в Молдова и в Международната олимпиада по информатика в Египет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55