Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

Снимка: Личен архив Румен Михов

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора Румен Михов. 

В олимпиадата участваха 196 момичета от 57 държави. Симона Христова взе златото, сребърни медали спечелиха Нора Паскалева и Нермин Идириз, а почетна грамота беше присъдена на Рени Паскалева. Това е първият златен медал за България на европейската олимпиада и най-доброто представяне на българските момичета до момента. България е активен участник и организатор на състезанията по информатика, като първата международна олимпиада по информатика е проведена в България през 1989 г. В близките два месеца предстои страната да участва в Европейската младежка олимпиада по информатика в Молдова и в Международната олимпиада по информатика в Египет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Фестивал на киселото мляко - култура и традиции '2024 започва днес в село Момчиловци, област Смолян, в Родопите. Празникът, който се организира от кметската управа на Момчиловци, китайска фирма-партньор и други, ще продължи до 1 септември...

публикувано на 30.08.24 в 08:05

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45