Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британец, бивш военен, възпява България в рими

Дарен Картър
Снимка: личен архив

След като посвещава 23 години от живота си на Кралския военноморски флот, британецът Дарен Картър решава да се уволни през 2013 г. Признава, че в продължение на години се е носил без посока през "бурните води на живота" - от работа на работа, от държава на държава. Докато съдбата не го отвежда в България. Тук Дарен намира най-сетне своя пристан. Сега 50-годишният британец е щастлив собственик на къща във великотърновското село Долна Липница. Бързо се е интегрирал в местната общност и вече нарича България своя нов дом.

Бившият военен е толкова очарован от живота си у нас, че прописва поезия. В социалните мрежи той публикува възторжените си отзиви от България, от красивата природата и историята й, като ги вплита в рими. Не крие, че за целта понякога прибягва и до изкуствен интелект, но е категоричен, че всеки стих, всяка строфа извират от душата му. А те звучат така:

В обятията на България, планини целуват небето.

Тихо събужда се зората,нощта въздиша леко.

Пастелна палитра, в розово и златно,

в небесата се разгръща, зрелище необятно.

Еменски каньон (Велико Търново)

"По принцип съм наблюдателен, приятелите ми казват, че съм по-задълбочен човек. А в България всеки ден ми носи нещо различно и красиво в моите очи. И това топли сърцето ми! Посрещам всеки ден с вълнение. И докато споделям в социалните мрежи как вървят нещата с имота ми, който сам ремонтирам, ми се искаше хората да разберат какво наистина представлява за мен това място, което мога да нарека своя нов дом. Всяка дума, с която описвам България извира дълбоко от душата ми. И аз започнах да подреждам тези думи и емоциите ми в поезия, така че да достигнат по-лесно до хората..."

Дарен признава, че не е материален, битов човек. След като се уволнява от армията решава, че не желае да води тривиален пенсионерски живот в родината си. А Обединеното кралство, според него, се е превърнало в консумативно общество, където всичко се свежда до работа и пари, където все няма време пълноценно да се насладиш на живота. Това е една от причините бившият военен да избере българското село. В Долна Липница той се установява през есента на миналата година. Пенсията от Кралския военноморски флот му позволява да живее спокойно у нас.

Долна Липница

"Прекарах зимата в България с моята туристическа виза. И преживях българската зима с периодичните прекъсвания на тока, с осигуряването на отопление, с красивите гледки и разходките сред природата – все неща, които наистина ми доставяха удоволствие. Приятно ми беше да се върна към по-суровия начин на живот, да събирам и да цепя дърва за огрев, да си приготвям храната, общувам с български семейства, да споделяме заедно храната си и т.н. Наслаждавах се на настъпващата пролет и гледах как природата се променя пред очите ми. През цялото време се занимавах с имота си, който сам ремонтирам. В Долна Липница има малка общност от британци. Те ми помагат със съвети, сближих се и с местните българи, които също ми съдействат."

Но туристическата виза на Дарен изтекла и му се наложило незабавно да се прибере в Обединеното кралство. Сега британецът очаква с нетърпение подновяването й, за да се завърне наесен за по-дълъг период и така, докато не получи разрешение за постоянно пребиваване у нас.

"Тук се наслаждавам на тишината в селата и в провинцията – да живееш спокоен живот! Едно от нещата, които ми харесва в българите е, че те са изключително изобретателни хора. Например, те не изхвърлят непотребни вещи, а ги поправят и отново ги използват. А аз предпочитам по-първичния бит на българското село пред живота на обикновен пенсионер във Великобритания" -казва в заключение бившият военен от Британския кралски флот Дарен Картър.

Вижте още: 


Снимки: личен архив, Facebook /Yani Lakov, dolnalipnitsa.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15