Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Снимка: БГНЕС

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди.

Данните показват още, че безработните с основно и по-ниско образование надхвърлят 68 хиляди, а около 36 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда преди повече от година.

На този фон от КНСБ дойде новината, че над хиляда безработни са били обучени по проекта “Шанс за зелена и екологична заетост”. Програмата, финансирана от държавния бюджет и осъществявана в сътрудничество с 50 общини и лечебни заведения, е насочена към хора с ниско образование и без квалификация в райони с безработица над средната за страната. Те ще могат да работят в горското стопанство, като болногледачи и социални асистенти за деца и възрастни. Предстои да бъде осигурена трудова заетост на близо 600 души, преминали успешно обученията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38