Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Каменова загуби от Лин Ю-тин и остана без олимпийски медал

Светлана Каменова (вдясно) и Лин Ю-тин
Снимка: Димитър Вельов

Боксьорката Светлана Каменова отпадна от олимпийския турнир на крачка от медалите.

На четвъртфиналите в Париж настоящата европейска шампионка и бронзова медалистка от последното световно първенство загуби от тайванката Лин Ю-тин в категорията до 57 кг. Азиатката е една от двете боксьорки, набедени, че не принадлежат към женските категории в бокса.

Българката изигра добър първи рунд срещу двукратна световна шампионка, която използваше неспортсменски прийоми като удари с лакти и влизане напред с глава. Въпреки това съдията Джефри Верхувен от Канада не я предупреди официално, а само й отправи няколко забележки.

Каменова и Ю-тин се срещнаха за последен път на четвъртфиналите на световното първенство в Ню Делхи през 2018 г. Тогава българката загуби с 2:3 съдийски гласа и тайванката спечели бронзовия медал. Впоследствие отличието на Лин Ю-тин беше отнето и присъдено на нашата боксьорка, тъй като не премина теста за пол.

След края на мача президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова поздрави Светлана Каменова, която изгледа мача от трибуните. Треньорът на женския национален отбор Борислав Георгиев пък се появи пред журналистите с надпис на английски: “Аз съм ХХ, Спасете женския спорт”, напомняйки, че жените имат две Х-хромозоми, а при мъжете има и Y-хромозома.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остра реакция на БОК срещу участието на боксьорки, не издържали теста за пол

Българският олимпийски комитет излезе с остра позиция срещу участието в Олимпиадата в Париж на две боксьорки, не издържали теста за пол. "Българският олимпийски комитет /БОК/ за пореден път повдига въпроса за стриктното спазване на..

публикувано на 02.08.24 в 14:08

Станимира Петрова остана без олимпийски медал в бокса

Световната и двукратна европейска шампионка в бокса Станимира Петрова не успя да достигне до полуфиналите на олимпийските игри в Париж, което щеше да й гарантира минимум спечелването на бронзов медал. В оспорван двубой с китайката Юан Чан..

публикувано на 01.08.24 в 16:49

Сестри Стоеви отпаднаха от Олимпиадата, Десислава Ангелова ще гребе на финал

Десислава Ангелова се класира за финал „А“ на скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж. Тя завърши на трето място в първия полуфинал с резултат 7:27.16. Гонката бе спечелена от нидерландката Каролин Флорайн с време 7:21.26 мин. Втора се..

публикувано на 01.08.24 в 12:59