Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поема към поредни парламентарни избори

Снимка: БТА

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на седми предсрочни парламентарни избори.

Съгласно последните промени в Конституцията президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Президентът има силно ограничен списък от лица, измежду които може да бъде излъчен служебният министър-председател - председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
Днес той ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е първата от списъка с потенциални служебни премиери.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рая Назарян

Председателят на парламента отказа да е служебен премиер

"Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес". Това заяви председателят на парламента Рая Назарян от ГЕРБ на среща с президента..

публикувано на 05.08.24 в 16:25

Железопътна линия към България стана нежелана от новите управляващи в Скопие

През последните няколко седмици новото правителство в Северна Македония начело с Християн Мицкоски изненадващо поиска да бъде прекратено строителството на железопътната линия към България. Аргументите на македонската страна са, че проектът за..

публикувано на 05.08.24 в 10:50
Слави Трифонов

ИТН връща мандата за съставяне на кабинет неизпълнен

“Има такъв народ” ще върне утре на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен, съобщи във фейсбук страницата си лидерът на партията Слави Трифонов. “ Сигурен съм, че българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно..

публикувано на 04.08.24 в 16:00