Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поема към поредни парламентарни избори

Снимка: БТА

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на седми предсрочни парламентарни избори.

Съгласно последните промени в Конституцията президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Президентът има силно ограничен списък от лица, измежду които може да бъде излъчен служебният министър-председател - председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
Днес той ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е първата от списъка с потенциални служебни премиери.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ-СДС отказа да подкрепи правителство с мандата на ИТН

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с третия мандат, стана ясно след тричасови консултации с “Има такъв народ”. На тях мандатоносителят ИТН представи приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Разговорите започнаха с въпрос..

публикувано на 03.08.24 в 14:21
Димитър Главчев

Запазването на българския език и култура сред българските общности зад граница е изключително важно

Служебният премиер Димитър Главчев се ангажира през своя мандат да приведе в действие законодателните промени, свързани със Съвета за координация на политиките за българите извън страната. “ Срокът за приемане на правилник за Съвета и дейността му е..

публикувано на 03.08.24 в 09:06

Румен Радев поздрави Гордана Силяновска-Давкова по случай националния празник на РСМ

Държавният глава Румен Радев поздрави президента и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката. “Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през..

публикувано на 02.08.24 в 13:10