Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поема към поредни парламентарни избори

Снимка: БТА

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на седми предсрочни парламентарни избори.

Съгласно последните промени в Конституцията президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Президентът има силно ограничен списък от лица, измежду които може да бъде излъчен служебният министър-председател - председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
Днес той ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е първата от списъка с потенциални служебни премиери.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия отчита спад на мигрантите и затваря бежански центрове Комисарят по въпросите на бежанците и миграцията на Сърбия Наташа Станисавлевич съобщи, че броят на мигрантите в страната е намалял с 80% и е решено временно да се затворят 7..

публикувано на 02.08.24 в 10:50

ГЕРБ ще преговаря с ИТН, но няма да подкрепи редовен кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов потвърди, че коалицията ще преговаря с партия “Има такъв народ”, която получи третия мандат за съставяне на правителство. Той обаче поясни, че депутатите му няма да дадат гласа си за кабинет в рамките на този..

публикувано на 01.08.24 в 17:14

ГЕРБ е първа политическа сила сред избирателите, 44% искат предсрочни избори

Ако изборите за парламент бяха на 1 август ГЕРБ-СДС ще е първа политическа сила с 23% подкрепа, сочи проучване на "Маркет ЛИНКС". "Продължаваме промяната – Демократична България" е втора с 15,3%. Трета политическа сила е ДПС с 12,8 на сто от..

публикувано на 01.08.24 в 13:07