Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Парламентът ратифицира меморандум за военно сътрудничество между двете държави

Снимка: БТА

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции. "За" гласуваха 118 депутати , "против" - 38, "въздържал се" - четирима.

Документът, който беше подписан на 10 юли между двете страни, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, е свързан със системата за командване и управление на НАТО, пояснява БТА. Договорът предвижда Щабът да не е постоянно действащ, а в съответствие с механизмите на Алианса за участие в съюзни операции или при активиране на отбранителните му планове, както и за участие в двустранни и многонационални учения и тренировки. В договора се посочва, че след постигането на пълни оперативни способности всяка една от страните ще изпълнява ролята на Водеща нация, като домакинства командването на ротационен принцип. Периодът на ротация ще е една година с възможност за удължаване до две, ако обстоятелствата го налагат, и започва след постигането на Пълни оперативни способности от новата Водеща нация. Предвидено е също румънската страна първа да поеме командването.

Щабът на регионалното компонентно командване на специални операции ще има способности за осъществяване на командване и управление на назначени многонационални сили за специални операции (SOF) и сили за поддръжка за провеждане на операции на НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Има такъв народ" започва разговори за експертен кабинет

Парламентарната група на "Има такъв народ" обяви, че днес започва преговори с останалите политически сили и независимите депутати в рамките на 50-ия парламент, след като получи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 30.07.24 в 07:25

До края на седмицата ще е ясно дали ще има редовно правителство

За незабавно пристъпване към разговори с останалите политически формации в 50-ото Народно събрание, призова президентът Румен Радев представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН). Той им връчи третия, последен, мандат за..

публикувано на 29.07.24 в 13:03

България следи с тревога изявленията на Скопие за Коридор №8

Правителството на България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност, включително чрез..

публикувано на 29.07.24 в 12:53