Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Парламентът ратифицира меморандум за военно сътрудничество между двете държави

Снимка: БТА

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции. "За" гласуваха 118 депутати , "против" - 38, "въздържал се" - четирима.

Документът, който беше подписан на 10 юли между двете страни, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, е свързан със системата за командване и управление на НАТО, пояснява БТА. Договорът предвижда Щабът да не е постоянно действащ, а в съответствие с механизмите на Алианса за участие в съюзни операции или при активиране на отбранителните му планове, както и за участие в двустранни и многонационални учения и тренировки. В договора се посочва, че след постигането на пълни оперативни способности всяка една от страните ще изпълнява ролята на Водеща нация, като домакинства командването на ротационен принцип. Периодът на ротация ще е една година с възможност за удължаване до две, ако обстоятелствата го налагат, и започва след постигането на Пълни оперативни способности от новата Водеща нация. Предвидено е също румънската страна първа да поеме командването.

Щабът на регионалното компонентно командване на специални операции ще има способности за осъществяване на командване и управление на назначени многонационални сили за специални операции (SOF) и сили за поддръжка за провеждане на операции на НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Румен Радев: Политическата система в България е тежко заболяла

Държавният глава Румен Радев заяви, че в петък сутринта ще обяви решението си кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По повод коментар на Делян Пеевски, че президентът не си е на мястото, докато страната е обхваната от..

публикувано на 18.07.24 в 18:51
Божидар Божанов

ПП-ДБ не могат да направят правителство, ще върнат втория мандат

Няма подкрепа за нашия подход, а именно антикорупционни закони и след това разговор за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат, заяви Божидар Божанов от преговорния екип на "Продължаваме промяната – Демократична..

публикувано на 18.07.24 в 10:48

С декларация срещу корупцията ПП-ДБ искат подкрепа за съставяне на кабинет

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), публикува своята "декларация за излизане от политическата криза в България". Коалицията поиска подкрепа за декларацията от 160 депутата в парламента, за да приемат втория мандат за съставяне на..

публикувано на 16.07.24 в 09:04