Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Парламентът ратифицира меморандум за военно сътрудничество между двете държави

Снимка: БТА

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции. "За" гласуваха 118 депутати , "против" - 38, "въздържал се" - четирима.

Документът, който беше подписан на 10 юли между двете страни, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, е свързан със системата за командване и управление на НАТО, пояснява БТА. Договорът предвижда Щабът да не е постоянно действащ, а в съответствие с механизмите на Алианса за участие в съюзни операции или при активиране на отбранителните му планове, както и за участие в двустранни и многонационални учения и тренировки. В договора се посочва, че след постигането на пълни оперативни способности всяка една от страните ще изпълнява ролята на Водеща нация, като домакинства командването на ротационен принцип. Периодът на ротация ще е една година с възможност за удължаване до две, ако обстоятелствата го налагат, и започва след постигането на Пълни оперативни способности от новата Водеща нация. Предвидено е също румънската страна първа да поеме командването.

Щабът на регионалното компонентно командване на специални операции ще има способности за осъществяване на командване и управление на назначени многонационални сили за специални операции (SOF) и сили за поддръжка за провеждане на операции на НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България благодари на Франция и Испания за подкрепата в гасенето на горските пожари

Президентът Румен Радев благодари на френския си колега Еманюел Макрон за подкрепата, която Франция оказва за гасенето на пожара на българо-гръцката граница. "Моята искрена благодарност към президента Еманюел Макрон е за солидарността и..

публикувано на 29.07.24 в 12:36

По съседски: Събития с балкански адрес

Турското малцинство в Западна Тракия е приоритет за Анкара Проблемите на турското малцинство в Западна Тракия са приоритет на Турция в диалога ѝ с Гърция. Анкара ще продължи да се грижи за "своите сънародници" там, както и за "узурпираните..

публикувано на 26.07.24 в 10:30

В парламента няма съгласие дали ще работят през август

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет в четвъртък. Само "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са настояли..

публикувано на 25.07.24 в 11:22