Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

Две мащабни събития привличат вниманието към региона в последните дни на август

7
Снимка: Илиян Стойчев

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния град, да придобие обща представа за неговата история, култура и възможности за туризъм, след което да посети самостоятелно отделните обекти. Безплатните турове са организират от платформата Open Vratsa с подкрепата на Общината и от местния Туристически информационен център.

Христо Христов

"Безплатният тур се провежда с наши гидове от два месеца всяка събота от 11 и от 14 часа. Но при предварителна заявка и повече от 5 човека, можем да организираме обиколката и през седмицата" – каза за Радио България Христо Христов, управител на фондация "Отвори Враца", и добави:

"Опознавателната обиколка на "Отвори Враца" е почти с кръгов маршрут. Той тръгва от Туристическия информационен център, разположен буквално в сърцето на пешеходната зона. Започваме с разказ за нашата пешеходна зона, съхранила старинния си дух. Оттам стигаме до сградата на Регионалния исторически музей.


 От миналата година имаме нова съвременна експозиционна зала "Врачански съкровища" с находки от Античността до Възраждането, открити в района, в т.ч. и Рогозенското съкровище. Туристите могат да я посетят след тура ни. Показваме и други забележителности на Враца, но също така ги запознаваме с обектите извън града, като природния феномен "Божият мост", пещерата "Леденика", развлекателния парк "Леденика" и много други."

Божият мост

Градът се посещава и от много чужди туристи, така че за тях са осигурени турове и на английски език. Желаещите да се включат в безплатния тур могат да направят предварителна заявка на сайта на Open Vratsa.

Друг начин да опознаете града са обиколките с атракционното влакче, което потегля от площад "Христо Ботев". Крайната му спирка е село Згориград- изходен пункт за пешеходни преходи из Врачанския Балкан.

Кобилини стени

Влакчето минава и покрай скалния феномен "Вратцата", превърнал се в рай за скалните катерачи. Особено популярни са веломаршрутите в района, научаваме от Христо Христов. Можете да се докоснете до потайностите на Врачанския Балкан и със съдействието на екипа от Природозащитен център "Натура", който организира пешеходни преходи в планината срещу символичната сума от 3 лв. на човек.

Най-много гости се очакват към края на месец август, когато Враца ще бъде домакин на две големи събития. На 19-25 август ще се проведе т.нар. Okolchitza Open:

Връх Околчица
"Предстои много интересно събитие, свързано с пара и делта планеризъм, което е част от календара на Международната Федерация по пара и делта планеризъм (International Aeronautical Federation).Събират се доста хора и участници от цял свят. Фестивалът се провежда традиционно в последните 10 дни на месец август на вр.Околчица, където е лобното място на Христо Ботев, патронът на града ни. По време на това събитие, ако условията го позволяват, организаторите предлагат и опознавателни обиколки на Врачанския Балкан с делтапланер"- каза Христо Христов.

Водопад Скакля

Враца се готви за още едно събитие. На 31 август и 1 септември за втора поредна година градът ще бъде домакин на Open Vratsa Festival. Организаторите обещават много музика, съвременно изкуство и традиционни занаяти. Очакват се много гости от страната и чужбина, като местните хотели са резервирани почти на 100% за този период.

Вижте също:

Снимки: личен архив, Йордан Недялков, Илиян Стойчев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Язовир Широка Поляна

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..

публикувано на 13.06.24 в 09:15

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25