Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

Две мащабни събития привличат вниманието към региона в последните дни на август

7
Снимка: Илиян Стойчев

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния град, да придобие обща представа за неговата история, култура и възможности за туризъм, след което да посети самостоятелно отделните обекти. Безплатните турове са организират от платформата Open Vratsa с подкрепата на Общината и от местния Туристически информационен център.

Христо Христов

"Безплатният тур се провежда с наши гидове от два месеца всяка събота от 11 и от 14 часа. Но при предварителна заявка и повече от 5 човека, можем да организираме обиколката и през седмицата" – каза за Радио България Христо Христов, управител на фондация "Отвори Враца", и добави:

"Опознавателната обиколка на "Отвори Враца" е почти с кръгов маршрут. Той тръгва от Туристическия информационен център, разположен буквално в сърцето на пешеходната зона. Започваме с разказ за нашата пешеходна зона, съхранила старинния си дух. Оттам стигаме до сградата на Регионалния исторически музей.


 От миналата година имаме нова съвременна експозиционна зала "Врачански съкровища" с находки от Античността до Възраждането, открити в района, в т.ч. и Рогозенското съкровище. Туристите могат да я посетят след тура ни. Показваме и други забележителности на Враца, но също така ги запознаваме с обектите извън града, като природния феномен "Божият мост", пещерата "Леденика", развлекателния парк "Леденика" и много други."

Божият мост

Градът се посещава и от много чужди туристи, така че за тях са осигурени турове и на английски език. Желаещите да се включат в безплатния тур могат да направят предварителна заявка на сайта на Open Vratsa.

Друг начин да опознаете града са обиколките с атракционното влакче, което потегля от площад "Христо Ботев". Крайната му спирка е село Згориград- изходен пункт за пешеходни преходи из Врачанския Балкан.

Кобилини стени

Влакчето минава и покрай скалния феномен "Вратцата", превърнал се в рай за скалните катерачи. Особено популярни са веломаршрутите в района, научаваме от Христо Христов. Можете да се докоснете до потайностите на Врачанския Балкан и със съдействието на екипа от Природозащитен център "Натура", който организира пешеходни преходи в планината срещу символичната сума от 3 лв. на човек.

Най-много гости се очакват към края на месец август, когато Враца ще бъде домакин на две големи събития. На 19-25 август ще се проведе т.нар. Okolchitza Open:

Връх Околчица
"Предстои много интересно събитие, свързано с пара и делта планеризъм, което е част от календара на Международната Федерация по пара и делта планеризъм (International Aeronautical Federation).Събират се доста хора и участници от цял свят. Фестивалът се провежда традиционно в последните 10 дни на месец август на вр.Околчица, където е лобното място на Христо Ботев, патронът на града ни. По време на това събитие, ако условията го позволяват, организаторите предлагат и опознавателни обиколки на Врачанския Балкан с делтапланер"- каза Христо Христов.

Водопад Скакля

Враца се готви за още едно събитие. На 31 август и 1 септември за втора поредна година градът ще бъде домакин на Open Vratsa Festival. Организаторите обещават много музика, съвременно изкуство и традиционни занаяти. Очакват се много гости от страната и чужбина, като местните хотели са резервирани почти на 100% за този период.

Вижте също:

Снимки: личен архив, Йордан Недялков, Илиян Стойчев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31