Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова:

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско
Снимка: БТА

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор.” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, която връчи наградата за популяризиране на българската култура по света на “Банско джаз фестивал”.

Райна Манджукова каза още, че една от целите, която си е поставила като ръководител на ИАБЧ, е колкото се може повече българи от чужбина да се включват в събитията у нас – научни симпозиуми, летни школи за учители, прояви, свързани с културата. Това е причината през последните две години институцията да установява контакти с различни структури и организации в страната ни във всички сфери. Нейният директор даде пример с асоциация “Фестивалите в България”, благодарение на която по време на джаз фестивала момиче с български произход от Молдова е участвало в майсторския клас на певицата Вики Алмазиду.

Асоциация “Фестивалите в България” прави също фестивал на училищните оркестри, а една от бъдещите идеи е в следващо издание да участват и български деца от чужбина”, добави Райна Манджукова.

Директорката на агенцията е убедена, че всяко запознаване на български деца, живеещи в чужбина, с връстници у нас, е шанс те да обикнат България. “Ако това се прави постоянно, тези хора ще порастват и ние ще изкореним това съзнание на малък народ, на малка държава, което не е така – ние сме навсякъде по света”, изтъкна Райна Манджукова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

България днес - 9 август 2024 г.

В "България днес" на 9 август говорим за политика в контекста на предстоящите избори за НС. Подготвили сме ви и среща с адвокат Нуредин Нурединай –човек от българското национално малцинство в Албания, успял да реализира себе си и да си спечели..

публикувано на 09.08.24 в 19:00

Прочутото Панагюрско съкровище се завърна в музея на Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на Панагюрище отново ще могат да видят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през ноември миналата година...

публикувано на 09.08.24 в 08:10