Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова:

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско
Снимка: БТА

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор.” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, която връчи наградата за популяризиране на българската култура по света на “Банско джаз фестивал”.

Райна Манджукова каза още, че една от целите, която си е поставила като ръководител на ИАБЧ, е колкото се може повече българи от чужбина да се включват в събитията у нас – научни симпозиуми, летни школи за учители, прояви, свързани с културата. Това е причината през последните две години институцията да установява контакти с различни структури и организации в страната ни във всички сфери. Нейният директор даде пример с асоциация “Фестивалите в България”, благодарение на която по време на джаз фестивала момиче с български произход от Молдова е участвало в майсторския клас на певицата Вики Алмазиду.

Асоциация “Фестивалите в България” прави също фестивал на училищните оркестри, а една от бъдещите идеи е в следващо издание да участват и български деца от чужбина”, добави Райна Манджукова.

Директорката на агенцията е убедена, че всяко запознаване на български деца, живеещи в чужбина, с връстници у нас, е шанс те да обикнат България. “Ако това се прави постоянно, тези хора ще порастват и ние ще изкореним това съзнание на малък народ, на малка държава, което не е така – ние сме навсякъде по света”, изтъкна Райна Манджукова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас ученици и учени дават начало на олимпиада за изкуствения интелект

В продължение на една седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи. Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект e под патронажа на президента на България и ще се..

публикувано на 09.08.24 в 07:10
Златният ни медалист Семен Новиков

Четири медала за България само за ден на Олимпиадата в Париж

Четири станаха медалите за България от олимпийските игри в Париж, при това – спечелени в рамките на една вечер. Първо,  Семен Новиков грабна титлата в категория до 87 килограма на класическата борба, след това Кимия Ализаде спечели бронзов медал в..

публикувано на 08.08.24 в 23:50
Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани , който е световен вицешампион в категория до 87 кг. в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от..

публикувано на 08.08.24 в 21:40