Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова:

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско
Снимка: БТА

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор.” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, която връчи наградата за популяризиране на българската култура по света на “Банско джаз фестивал”.

Райна Манджукова каза още, че една от целите, която си е поставила като ръководител на ИАБЧ, е колкото се може повече българи от чужбина да се включват в събитията у нас – научни симпозиуми, летни школи за учители, прояви, свързани с културата. Това е причината през последните две години институцията да установява контакти с различни структури и организации в страната ни във всички сфери. Нейният директор даде пример с асоциация “Фестивалите в България”, благодарение на която по време на джаз фестивала момиче с български произход от Молдова е участвало в майсторския клас на певицата Вики Алмазиду.

Асоциация “Фестивалите в България” прави също фестивал на училищните оркестри, а една от бъдещите идеи е в следващо издание да участват и български деца от чужбина”, добави Райна Манджукова.

Директорката на агенцията е убедена, че всяко запознаване на български деца, живеещи в чужбина, с връстници у нас, е шанс те да обикнат България. “Ако това се прави постоянно, тези хора ще порастват и ние ще изкореним това съзнание на малък народ, на малка държава, което не е така – ние сме навсякъде по света”, изтъкна Райна Манджукова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заради обновяване временно спира Националната визовата система

Министърът на туризма Евтим Милошев и зам.-външният министър Мария Ангелиева обсъдиха облекчаването на издаването на визи в трети страни, откъдето постъпват множество заявки за работа в България и за туристически посещения, предаде БТА.  "Работим..

публикувано на 08.08.24 в 10:35

Слънчево ще е над цялата страна на 8 август

В четвъртък  ще е слънчево, със слаб до умерен вятър на изток. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще достигат от 29 до 37°, в столицата 31°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен източен бриз...

публикувано на 07.08.24 в 19:50
Пол Камерън от Лондон

Летище Бургас посрещна едномилионния си пътник

Пол Камерън от Лондон се оказа едномилионният пътник за 2024 г. на Летище Бургас, а кацането му се превърна в истински празник, съобщи БНТ. Той и съпругата му Синди пристигнаха с чартърен полет от Летище Гетуик и бяха посрещнати още на пистата с..

публикувано на 07.08.24 в 18:35