Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Снимка: БТА

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за защита на птиците на сайта си.

Огънят доведе до апокалиптична картина в планината Сакар и Западна Странджа с изгорели села и домашни животни, а биоразнообразието е тежко увредено”, алармира природозащитната организация.

В някои територии има изпепелени стари и нови гнезда на орли, както и три от изкуствените гнезда, поставени за привличането на двойки царски орли. Унищожени са и територии на други застрашени видове – малък креслив орел, орел змияр, малък орел, голям ястреб и обикновен мишелов.

Тепърва ще става ясно измерението на последствията и ефектите от огнената стихия върху природата и биоразнообразието у нас”, се казва още в съобщението на дружеството.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас ученици и учени дават начало на олимпиада за изкуствения интелект

В продължение на една седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи. Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект e под патронажа на президента на България и ще се..

публикувано на 09.08.24 в 07:10
Златният ни медалист Семен Новиков

Четири медала за България само за ден на Олимпиадата в Париж

Четири станаха медалите за България от олимпийските игри в Париж, при това – спечелени в рамките на една вечер. Първо,  Семен Новиков грабна титлата в категория до 87 килограма на класическата борба, след това Кимия Ализаде спечели бронзов медал в..

публикувано на 08.08.24 в 23:50
Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани , който е световен вицешампион в категория до 87 кг. в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от..

публикувано на 08.08.24 в 21:40