Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царството на муфлоните се намира в Източните Родопи

7
Снимка: БНР-Кърджали

Сред дивата природа на Източните Родопи, в района на град Кърджали се простира Държавно ловно стопанство "Женда". Това е едно от най-красивите и живописни места в тази част на България. Наред с големите стада муфлони, тук се скитат и благородни елени, елени лопатари, сърни и диви свине. Срещат се също заек, вълк, чакал, бялка и черен пор, язовец, невестулка, видра и дори мечки по високите места на планината.

Вижте видео репортажа на БНР-Кърджали:


Но безспорно най-атрактивният обитател на тези земи е муфлонът. Над 300 красиви екземпляра обитават обширната територия на стопанство "Женда". Това е единственото място у нас, където се отглеждат този вид. Муфлонът е достъпен за лов и отстрел при определени условия, казва заместник-директорът на стопанството инж. Любомир Джисов за БНР-Кърджали.


"При подборен отстрел при млада възраст се отстрелват или по-скоро се отстраняват такъв тип животни, които са с неблагоприятни генетични белези – било то албиноси, с рога, които са извън стандарта, примерно които се завиват навътре и т.н. Има определени критерии, които се спазват. По същия начин се отстрелват част от старите женски с някакви заболявания. Звучи нехуманно за непредубедения слушател, но по този начин извършваме едно селектиране на популацията" – каза инж. Джисов. Той уточни, че миналата година в стопанството е имало ловци от Турция, Швеция, Швейцария, Испания, Великобритания, Германия.


В миналото муфлонът е бил един от най-масово срещаните видове по българските земи. Но вследствие на нерегламентиран лов той изчезва. В края на 70-те години на ХХ век започва възстановяването на красивия бозайник от семейство кухороги. Така се поставя началото на държавно ловно стопанство "Женда". През 1979 г. от Чехословакия са внесени и пуснати първите 36 муфлона на територията му. Не всички преживяват адаптацията през първата година, но въпреки това през пролетта се раждат 12 малки муфлончета. Втората голяма доставка пристига през 1986 г., с цел опресняване на кръвта, за да не се получава близкородствено кръстосване,разказва инж. Джисов. През годините броят на животните се увеличава, увеличава се и територията, на която те се отглеждат. Днес "Женда" се простира на цели  21 500 хектара.


"По принцип в Европа родината на муфлона се считат островите Корсика и Сардиния – казва Любомир Джисов.  – Там си живеят естествено, но имат и по-малко неприятели. Докато тук, в нашия регион, естествените им неприятели са вълкът, лисицата, чакалът, някои хищни птици за малките муфлони и пр. И ако се наложи да се защити стадото, единственият начин е мъжките с рогата и здравите си черепи да изблъскат неприятеля. Но това се случва рядко, защото муфлонът е уязвимо животно откъм нападение на хищници."

"Женда" се разделя на свободна територия, където обитава благороден елен, сърна, дива, свиня, и т.нар. бази за интензивно стопанисване на дивеча. Това са оградените площи, в които скитат и муфлоните:  


"Случвало се е при различни ситуации няколко муфлона да излязат извън оградата, но трудно оцеляват зад нея. Те се опитват да се върнат вътре. Защото колкото и да има хранителна база сред природата, това са стадни животни и когато излязат навън 3-4 муфлона, трудно могат да образуват стадо, което да им осигурява защита. По тази причина в момента не са правени опити да се развъждат и да се пускат на свобода извън оградените площи" – отбеляза в заключение Любомир Джисов.

Вижте още : 

Съставил: Венета Николова по интервю на Станислава Георгиева от БНР-Кърджали 

Снимки: БНР-Кърджали, ДЛС  „Женда“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проверка на БАБХ установи, че няма заразени животни с чума

Българската агенция за безопасност на храните провери 551 животновъдни ферми заради огнищата на чума по дребните преживни животни в Румъния и Гърция. Животните са клинично здрави, но заради опасността от заразяване засилените прегледи ще продължат и..

публикувано на 11.08.24 в 11:13
Боряна Калейн

Седем олимпийски медала за България в Париж

След като вчера Тихомир Иванов завоюва осмото място на скока на височина, с личен рекорд за сезона от 2,27 м, беше поставен краят на българското участие на олимпийските игри в Париж.  Равносметката за България от Париж`2024 е седем медала – три..

публикувано на 11.08.24 в 09:09

Слънчева и топла неделя без валежи

В неделя ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 10.08.24 в 18:30