Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийският шампион Карлос Насар: Лимитът ми е още много далече

Снимка: БТА

Един от тримата олимпийски шампиони на България в Париж Карлос Насар беше посрещнат тържествено на българска земя след изключителния си златен медал във френската столица. 20-годишният българин стъпи на олимпийския връх в категория до 89 кг във вдигането на тежести с двубой от 404 килограма, което е нов световен рекорд. 

"Костваше ми доста енергия, доста от силите си дадох за това, доста от времето си, от социалния живот, кръв, пот и много усилия, но важното беше крайната цел. Аз бях мотивиран да постигна крайната цел, а именно да стана олимпийски шампион", каза Насар на летище "София", където беше посрещнат с питка с мед и сол от своята майка, сестра си, сина на покойния си треньор Илиян Илиев, фенове. 

Именно треньорът от Червен бряг Илиян Илиев през 2020 г. в телевизионно интервю предрича, че младежът ще стане олимпийски шампион през 2024 г. "Лимитът ми е още много далече", заяви Насар пред журналисти. Следващата голяма цел на спортиста е Световното първенство през декември.

На 17 години Насар чупи световния рекорд от 81 кг в изтласкване (208 кг), за да спечели Световното първенство по вдигане на тежести през 2021 г. в Ташкент, като стана третият най-млад световен шампион в историята на вдигането на тежести. На 18 години той отново чупи световния рекорд, този път до 89 кг (220 кг), за да спечели златния медал в изтласкване на Световното първенство по вдигане на тежести през 2022 г., което го прави единственият мъж щангист, който държи световни рекорди в две различни категории.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестри Стоеви отпаднаха от Олимпиадата, Десислава Ангелова ще гребе на финал

Десислава Ангелова се класира за финал „А“ на скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж. Тя завърши на трето място в първия полуфинал с резултат 7:27.16. Гонката бе спечелена от нидерландката Каролин Флорайн с време 7:21.26 мин. Втора се..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

Боксьорът Рами Куиан е на една победа разстояние от медал на Олимпиадата

Боксьорът Рами Киуан е на победа от олимпийски медал, след като се класира за четвъртфиналите в категория до 71 кг. в Париж. При достигане до полуфинал българинът ще си осигури минимум бронзово отличие. Киуан надигра категорично поставеният..

публикувано на 31.07.24 в 14:10

Тежък жребий за сестри Стоеви на четвъртфинала по бадминтон в Олимпиадата

Плувецът Любомир Епитропов направи много силно полуфинално плуване и 4 стотни не му достигнаха, за да се се класира за финала на 200 метра бруст на олимпийските игри. Той зае деветото място в полуфиналите с време 2 минути, 9 секунди и 3 стотни..

публикувано на 31.07.24 в 10:51