Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

10
Снимка: Каяк клуб- Свищов

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци. Но лятото край Дунав обещава да е още по-вълнуващо, ако не гледаш към реката отстрани, а буквално ако се гмурнеш в нея. За тази цел ти трябват само весла, някаква лодка, а е добре да вземеш и хубава снимачна техника.


Ако обаче си турист, който не познава реката, тогава е добре да потърсиш  съдействие от местните хора. Само за ден те ще ти разкрият толкова "речни тайни", които дори не си подозирал, че съществуват. Например в Свищов се е превърнало в традиция за местните хората, при ниски води през лятото да плуват навътре в реката и да търсят местата с пясъчните наноси. 


Там реката сама прави своеобразни острови, където човек може да се наслади на изключително фин пясък и на прекрасното спокойствие сред дивата природа. Единственият недостатък е, че на тези места няма сянка, а от време- навреме се появяват и комарите. Но тогава човек хваща веслата и продължава с похода си навътре в реката.


Третият по големина остров в българския участък на Дунава се нарича Вардим – по името на близкото село, откъдето обикновено се спускат лодките към водата. Любопитно е, че около о. Вардим се образува голям речен  нанос, който всяка година е на различно място и отива или по-близо до нашия бряг, или се мести пò към брега на Румъния. Предизвикателство е да го намерим, затова и всяка година организираме разходки с каяк до т.нар. "Вардимски острови", казва в интервю за "Радио България" гл. ас. Радослав Йорданов, който освен че е преподавател в Стопанската академия в Свищов, е един от най-големите почитатели и познавачи на всичко, случващо се край Дунава. "Много живот има по реката, особено на остров Вардим" – казва Радослав Йорданов и продължава:

"Това, което може да се види на Вардим и съседните острови, са много птици. Особено от средата на лятото до късна есен и през зимата на тези пясъчни коси и по носовете на островите има много пеликани, лебеди, корморани, речна рибарка, аз като турист винаги им се наслаждавам на това място. 


Дори гнездят на тези пясъчни коси, а ако се случва да видим, че има яйца или малки пиленца, тогава избягваме да ходим при тях, за да не ги притесняваме. Там с фотокапани сме се опитвали да заснемем бобри, но покрай тях сме уловили с обектива и какви ли не още животни. Бобрите пък за дълго бяха изчезнали от нашите земи, защото човекът ги е използвал за месо, за кожи, за лекарства и какво ли не още. Но те отново са в своите местообитания. Мястото, където обитават бобрите, е много диво и е точно в средата на реката. То е точно на канала, който разделя о. Вардим на две части. Това е така нареченият от нас "Бобърски остров". Направен е от млади върбови дръвчета и е нещо като "закусвалня" за бобъра. Той  прекосява около 80 м от остров Вардим, отива там, хапва от младите фиданки и се връща обратно. Животните са си го намерили и живеят близо, защото тези дръвчета са храна за тях. Чувам притеснения, че бобрите унищожавали дръвчетата, но това не е така. Бобърът може да прегризе едно дръвче, но то е на около 20 см от корена, там, където достига, за да гризе. Това дръвче е със здрав и силен корен и то продължава да живее и расте. 


 Затова нека отпаднат тези излишни притеснения. А съм чувал и притеснения от някои рибари, че бобърът се храни с риба и унищожава улова. Това също не е така, защото бобрите се хранят само и единствено с кората на дърветата, т.е. с целулоза. Опитвам се да подам на рибарите такава информация, за да не възприемат бобрите като техни конкуренти, а да познават по-добре живота около реката. Дори и с такава – опознавателна цел, правим нашите пътувания с каяк навътре в Дунава. За да покажем, че бобрите са безобидни животинки, на "бобърския остров", а и на други места по реката поставяме фотокапани. Целта ни е да опознаем животните, да видим какво правят те в дивата природа. А най-хубавото видео, на което попаднахме там, е на майка с малко бобърче. Вижда се как то подскача и се закача с майка си. Много мила гледка е това, пък и малко хора у нас въобще са виждали бобри на живо. Аз разпространих това видео на много места в социалните мрежи и със сигурност много хора са го гледали."

Удоволствие е да ходиш по речния пясък, а да бродиш по тези речни места е истинско приключение дори за сам човек – казва още Радослав Йорданов и добавя, че сред Дунав има места, където можеш да съзерцаваш изгрева, залеза и да посрещнеш първото юлско утро. Само че градчета като Никопол, Белене, Свищов все още чакат своя звезден миг, когато повече туристи от България, а и от чужбина ще ги открият като своя дестинация за разходка през лятото. И още от Радослав Йорданов:


"Навремето Свищов е бил търговски град, а днес е университетски център, там се намира Стопанската академия "Димитър Атанасов Ценов". Но в бъдеще този град може да се превърне и в много хубава туристическа дестинация, стига да се обърне повече внимание на възможностите, които дава близостта до Дунав и многото местни забележителности. Туризмът, дори да не стане основен поминък за населените места по Дунава, може да е едно от нещата, които ще ги съживи. Има голям потенциал и то не само в областта на културния, еко- и приключенския, винения туризъм, тук към тях могат да се добавят и още много неща. Но са нужни хора с идеи, които да мечтаят и да разработват своите планове, за да могат те да променят и облика на местата край Дунава."

Вижте още:

Снимки: Каяк клуб - Свищов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38