Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три медала за българските отбори на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

Снимка: БТА

Българските участници завоюваха три медала на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, която се проведе в Бургас.
В практическия кръг на олимпиада българският отбор в състав Ванеса Калинкова, Деян Хаджи-Манич, Елица Башева и Делян Бойчев спечели златен и бронзов медал, а в теоретичната част другият ни отбор, в който участваха Делян Христов, Калина Иванова, Стоян Ганчев и Велислав Джелепов, завърши с бронз.

Задачите на олимпиадата бяха подготвени от изследователи от водещи университети в цял свят. В теоретичния кръг участниците трябваше да се справят с казуси от сферата на изкуствения интелект, компютърното зрение, машинното обучение и обработката на естествени езици, а в практическия – да създадат видео- и аудио съдържание.

В олимпиадата участваха над 200 души, обединени в 40 отбора от държави от всички континенти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лудогорец" отпадна като домакин от Шампионската лига

Българският футболен шампион "Лудогорец" отпадна в третия квалификационен кръг на Шампионската лига след загуба с 2:7 след продължения от шампиона на Азърбайджан "Карабах". Макар и домакини, отборът от Разград отпада с общ резултат 4:8, след успех с 2:1..

публикувано на 14.08.24 в 08:27

Олимпийският шампион Карлос Насар: Лимитът ми е още много далече

Един от тримата олимпийски шампиони на България в Париж Карлос Насар беше посрещнат тържествено на българска земя след изключителния си златен медал във френската столица. 20-годишният българин стъпи на олимпийския връх в категория до 89 кг във вдигането..

публикувано на 13.08.24 в 16:03

България е на 26-о място в класирането по медали на Олимпиадата в Париж

На завършилите Олимпийски игри в Париж България е на 26-то място по медали. За сравнение на Игрите в Токио 2020 България бе 30-та, в Рио 2016 54-та, в Лондон 2012 51-ва, в Пекин 2008 на 40-то място. България заема 15-а позиция от държавите в Европа и е..

публикувано на 12.08.24 в 08:31