Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три медала за българските отбори на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

Снимка: БТА

Българските участници завоюваха три медала на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, която се проведе в Бургас.
В практическия кръг на олимпиада българският отбор в състав Ванеса Калинкова, Деян Хаджи-Манич, Елица Башева и Делян Бойчев спечели златен и бронзов медал, а в теоретичната част другият ни отбор, в който участваха Делян Христов, Калина Иванова, Стоян Ганчев и Велислав Джелепов, завърши с бронз.

Задачите на олимпиадата бяха подготвени от изследователи от водещи университети в цял свят. В теоретичния кръг участниците трябваше да се справят с казуси от сферата на изкуствения интелект, компютърното зрение, машинното обучение и обработката на естествени езици, а в практическия – да създадат видео- и аудио съдържание.

В олимпиадата участваха над 200 души, обединени в 40 отбора от държави от всички континенти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йоана Георгиева

Йоана Георгиева и Биляна Дудова няма да се борят за олимпийски медали

Дебютантката на олимпийски игри Йоана Георгиева завърши седма в Париж в третата полуфинална серия на 500 м в едноместния каяк. Това означава, че тя няма да участва на финала в дисциплината. 22-годишната българка не намери място и във финал С, на който..

публикувано на 10.08.24 в 12:30

Магомед Рамазанов с трето олимпийско злато за България – в свободната борба

Магомед Рамазанов триумфира с трета олимпийска титла на България от Игрите в Париж 2024, след като буквално разгроми смятания за легенда в свободната борба до 86 кг иранеца Хасан Яздани Чарати – олимпийски златен и сребърен медалист и трикратен световен..

публикувано на 09.08.24 в 22:21
Боряна Калейн (вляво) с олимпийската шампионка Даря Варфоломеев (Германия) и бронзовата медалистка София Рафаели от Италия.

Боряна Калейн с историческо олимпийско сребро за България в художествената гимнастика

С четири прекрасни съчетания на обръч, топка, бухалки и лента Боряна Калейн заслужи сребърен медал от Олимпийските игри в Париж. Предишният медал за страната ни в индивидуалната художествена гимнастика е от далечната 1988 г., когато Адриана Дунавска..

публикувано на 09.08.24 в 19:04