Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждаме 19 хил. мегавата нови мощности, 90% от които от възобновяеми източници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През следващите 10 години у нас ще бъдат изградени над 19 хил. мегавата нови мощности, 90% от които от възобновяеми енергийни източници като слънце, вятър и вода, предвижда десетгодишният план за развитие на преносната електрическа мрежа на Електроенергийния системен оператор. Осемдесет и пет процента от новите ВЕИ мощности ще бъдат фотоволтаични централи.

В плана не е предвидена нова ядрена мощност заради сложността и дългия процес при нейното изграждане.

Според Електроенергийния системен оператор през следващите години страната ни – сега основен износител, ще покрива потреблението си чрез внос на ток на по-конкурентна цена.

В плана се изтъква и че въглищните ни централи изпитват изключителен пазарен натиск най-вече заради големите разходи за въглеродни емисии и без финансова подкрепа те няма да могат да произвеждат електроенергия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква се поевтиняване на природния газ с около 2% през септември

Природният газ ще поевтинее с около 2 процента през септември, прогнозират от “Булгаргаз”. Това става ясно от подаденото заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране. От дружеството информират, че през следващия месец ще бъдат използвани..

публикувано на 17.08.24 в 15:10

Българската земеделска земя трайно поскъпва след влизането на България в ЕС

Земеделската земя в страната поскъпна над два пъти, или със 108,7% за последните 7 години, показват данните на Националния статистически институт. През 2016 г. средната цена на декар ниви е била 770 лв., а за миналата година е 1607 лв. за декар...

публикувано на 13.08.24 в 11:13

Представят Благоевград като интересно място за живеене и бизнес

"Ела (си) в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от екипа на кмета Методи Байкушев. Целта на събитието е да привлече и мотивира благоевградчани, работещи и развиващи бизнес навън, да се завърнат и да се реализират в родното си място...

публикувано на 12.08.24 в 11:18