Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не достигат музиканти за българските оркестри

Найден Тодоров
Снимка: Руди Бежев

В държавните оркестри не достигат музиканти и свободните места се запълват от чужденци, предупреди служебният министър на културата Найден Тодоров. Чуждите инструменталисти обаче идват за кратко – колкото да придобият стаж, за да могат да кандидатстват в професионални състави, след което напускат страната.

Знаете ли защо нямаме кадри? Защото заплащането е трагикомично и родителите отказват децата си от музиката”, заяви министърът, който е и директор на Софийската филхармония.

Според Найден Тодоров във Варненската опера работят 86 чужденци, в Старозагорската – 59, в Русенската – 41, в Пловдивската – 35, в Софийската – 25, във Врачанската симфониета – 26, а във Видинската – 7.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време на места с превалявания

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София..

публикувано на 18.08.24 в 18:30

Катастрофа с миграни на автомагистрала “Тракия”

Лек автомобил, превозващ осем чуждестранни граждани, се е преобърнал в канавка на автомагистрала “Тракия”. Сигналът за инцидента е подаден около 14,00 ч. На мястото са изпратени четири линейки, извършват се и полицейски огледи. Един от мигрантите е..

публикувано на 18.08.24 в 16:13

Седем души в тежко състояние след сблъсък на автомобил и микробус

Лекари се борят за живота на седем души, сред които четири деца, пострадали в тежка катастрофа на пътя Ямбол – Сливен снощи около 1,30 ч. Тогава челно се сблъскаха автомобил и микробус с осем пътници и на място загина 49 годишният шофьор на леката..

публикувано на 18.08.24 в 14:28