Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев преплава 7 океански пролива, иска да постави и рекорд за време

Снимка: FB/Petar Stoychev

Час преди Петър Стойчев да пристигне в Япония за последния плувен маратон през протока Цугару от серията Oceans Seven, е имало земетресение 7,1 по Рихтер и тайфун. Очаквало се и цунами. "Япония беше едно много изненадващо пътуване. Разстоянието там би трябвало да е 20 км, но заради силните течения стартирахме от едно рибарско селище, което е на 10 км по-далеч. Първата половина от дистанцията ни отне 3 часа и 10-15 минути, но втората половина ни отне два пъти повече", разказа Стойчев пред  bTV.

В морето Стойчев плува с обикновен текстилен бански, който не предпазва от студената вода. Има и малка червена лампа, закачена на банския му, която помага за това плувецът да е видим в тъмното. Освен това маже тялото си със специални мазила, които пазят кожата му от протриване в солената вода.

Следващата седмица Стойчев ще пътува за Англия, за да преплува Ла Манша за трети път. Направи ли го, ще бъде първият човек в света, преплувал всички маратони от серията Oceans Seven за по-малко от половин година. Последно той плува през Ла Манша през 2007 г., когато постави и световен рекорд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежък жребий за сестри Стоеви на четвъртфинала по бадминтон в Олимпиадата

Плувецът Любомир Епитропов направи много силно полуфинално плуване и 4 стотни не му достигнаха, за да се се класира за финала на 200 метра бруст на олимпийските игри. Той зае деветото място в полуфиналите с време 2 минути, 9 секунди и 3 стотни..

публикувано на 31.07.24 в 10:51

Десислава Ангелова ще гребе на полуфинал от Олимпиадата в Париж

Десислава Ангелова се класира за полуфиналите на сингъл скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж, след като завърши на трето място в своята серия в четвъртфиналите. 8 български спортисти ще участват в 4-ия състезателен ден на Олимпиадата..

обновено на 30.07.24 в 12:43
Станимира Петрова

8 български спортисти ще участват в 4-ия състезателен ден на Олимпиадата

В Париж продължават Летните олимпийски игри и българското участие в тях. На 30 юли, вторник, в турнира по бокс за жени в категория 54 кг Станимира Петрова излиза на осминафинал срещу Вен КСиау Хуан от Тайпе. Кристиян Василев е на четвъртфинал..

публикувано на 30.07.24 в 08:45