Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SOS за Боянското блато - ще оцелее ли уникалната екосистема край София от набезите на бизнеса?

Снимка: stolica.bg

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на София, която е все още дом на редица защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги. Природното явление е разположено на 670 м надморска височина в местността Гърдова глава между няколко столични квартала. Но както много подобни територии у нас, и Боянското блато е застрашено от човешка дейност. Сериозните проблеми се появиха след като зоната бе реституирана на частни лица като земеделска земя. В резултат на това блатото беше подложено на множество атаки – засипване с пръст, рязане на дървета, разстилане на земни маси и равняване на терена в частен имот, както и премахване на растителност. Появи се и план за строеж на територията му. А неотдавна се стигна дотам, че активисти застанаха пред багерите, за да предотвратят унищожаването на блатото.


Чак през август 2023 година, по настояване на неправителствени организации, Боянското блато бе обявено за воден обект от Басейнова дирекция. Но в момента тази заповед се обжалва от частни собственици. През месец май т.г. граждани се срещнаха с бившия министър на околната среда и водите Юлиан Попов с искане блатото да бъде обявено и за местообитание на защитени видове. В ефира на "Нашият ден" на БНР- "Христо Ботев" Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато" каза:  


"Боянското блато и районът около него може да станат първият екологичен парк в района на град София. Екологичен парк с климатични функции, свързани с превенция на наводнения, с контролиране на свръх високите горещи температури през летните месеци. Парк, който ще бъде достъпен в полите на Витоша на гражданите и гостите на града ни и който ще предпазва от важните последствия от климатичните промени."


Одисеята, свързана със защитата на блатото от бизнеса и бетона, като че ли няма край. Въпреки обявяването му за воден обект, в последния момент от мандата си бившият гл. архитект на район Витоша одобрил виза за проектиране и разрешение за строеж на 5 многоетажни сгради в терени, в които се намира Боянското блато. Но става ясно, че новата градска управа има други планове за природния обект. Наскоро блатото бе включено в управленската програма на кмета на Столична община в категорията, свързана с т.нар. "Зелени клинове", чрез която могат да бъдат реализирани мащабни паркови среди.

"През 2021 г. са направени редица изследвания на Боянското блато, в което са установени над 128 вида птици, голяма част от които са защитени, вкл. в европейските директиви за биоразнообразие. 19 от обитатели на блатото са в Червената книга на Република България. Към този етап има разбиране както от кмета на София, така и от районната община и РИОСВ и други инспекции, това нещо да се запази" – казва Александър Колев.


Освен птици, Боянското блато е местообитание на редица земноводни видове. Тук живее малък и голям гребенест тритон, кафява крастава жаба, голяма водна жаба. Наличната фауна в района на влажната зона е обект на опазване на Европейското природно наследство.

"Боянското блато е специфичен пример с това, че е част от урбанизираната зона в границите на София. И въпреки че по закон такива територии не може да има в границите на градовете и в урбанизираните зони, ние трябва да успеем да го устроим и да го консервираме по такъв начин, че то да изпълнява своите функции на блато. А те са свързани със съдържането на огромни количества подпочвени и дъждовни води, които блатото бавно да отпуска към града по реките. А не да се случват наводнения, които от години наблюдаваме в различни части на България" – каза в заключение Александър Колев.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова по материал на Люба Константинова за БНР –"Христо Ботев"

Снимки: МОСВ, БГНЕС, stolica.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тимчо Муцунски / Иван Кондов

Скопие иска отстъпки за вписването на българите в македонската Конституция

Отложеното действие на конституционните промени е ключово за нас, заяви македонският външен министър Тимчо Муцунски пред скопската телевизия "Сител". Той защити позицията на своето правителство, че българите трябва да бъдат вписани като малцинство в..

публикувано на 20.08.24 в 09:49

Жълт код за опасни валежи е подаден в 13 области на страната

Във вторник  още преди обяд в по-голямата част от Западна, а в следобедните часове и в Централна България ще има валежи и гръмотеници. Има вероятност за градушки и силен вятър. На изток ще е слънчево. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в..

публикувано на 19.08.24 в 19:05

България днес - 19 август 2024 г.

В „България днес“ на 19 август говорим по актуалната политическа тема от деня за отлагането на изборите и несъстоялия се кабинет „Кожарева“. С Ингрид от Нидерландия и с Анита от Франция разговаряме за българския фолклор и неговите последователи..

публикувано на 19.08.24 в 19:00