Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбит е канал за трафик на мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"

Снимка: БТА

Неутрализирана е организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани, съобщи МВР. Специализираната полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут" (Турция през България, Сърбия и Румъния за Западна Европа) е проведена на 19 август на територията на област Пловдив. В действията си българските служби са подпомогнати от представители на ЕВРОПОЛ, командировани в България, служители на граничната полиция и на дирекциите за борба с организираната престъпност на Румъния и Молдова.

По данни към момента българският участник в схемата е отговарял за осигуряване на автомобили и контрол при транспортирането. Групата е набирала шофьори от Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им през Румъния до България. След влизането на нелегалните мигранти на територията на страната ни те бивали "поемани" и транспортирани с автомобили, управлявани от молдовски граждани. В рамките на операцията са задържани общо 8 лица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и през първия почивен ден

В събота преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд,..

публикувано на 16.08.24 в 19:05

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската..

публикувано на 16.08.24 в 18:25

Проучват последиците за водата и видовете в Черно море от войната в Украйна

Първа експедиция ще анализира влиянието на войната в Украйна върху морската околна среда в българската акватория. Изследванията са по проекта SCIRENA II, който се изпълнява от Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 18:22