Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преводачката Джорджа Спадони разказва за срещите си с българската литература и възприятието ѝ в Италия

Снимка: FB /sofialiteraturehouse

Нова поредица събития "Преводачески далекоглед", организирана от "Къща за литература и превод", ще ни представи срещи с преводачи от български на други езици и техния поглед върху българската литература. Днес от 18 часа българско време на страницата на "Къщата за литература и превод" във Фейсбук онлайн ще можем да се срещнем с преводачката от български на италиански Джорджа Спадони. Тя ще ни разкаже как вижда българската литература в момента – какви тенденции забелязва, какво чете напоследък, какво превежда или би искала да преведе, каква е перцепцията на българската литература сред читателите и издателите в Италия.

Спадони е завършила е магистратура "Преводач-редактор" в СУ "Св. Климент Охридски" с италиански език, носителка е на наградата за литературен превод "Леонардо Пампури" (2018) и е финалистка за награда "Перото" за превода ѝ на "Всички на носа на гемията" на Деян Енев (Bottega Errante Edizioni, 2023). 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Удължиха забраната за износа на инсулин, диабетни лекарства и антибиотици за деца

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се разбира от заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, публикувана на сайта на ведомството, която е в сила от понеделник 19 август до 19..

публикувано на 19.08.24 в 11:55

Изложба в Казанлък представя доспехите на тракийските воини

Постерна изложба “Доспехите на тракийските воини” се открива днес в Казанлък като част от Празниците в Долината на тракийските царе. Тя резултат от съвместен научен проект на Националния археологически институт с музей – БАН и на Софийския университет..

публикувано на 19.08.24 в 07:00
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Започват честванията за 147-ата годишнина от Шипченската епопея

С поетичния рецитал “Пред олтара всенароден” днес се открива Националното честване на 147-ата годишнина от Шипченската епопея. “ В Парка с мечето в Габрово цветове, звуци и думи ще се преплетат, за да отдадем почит и съпреживеем важните исторически..

публикувано на 19.08.24 в 06:00