Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на посланика ни в Нигерия поощрява културния обмен

Янко Йорданов и Айша Адаму Оги
Снимка: CBAAC

Важна среща на посланика ни в Абуджа поощри културния обмен между България и Нигерия, съобщава CBAAC News Journal. Става дума за участието на Негово превъзходителство Янко Йорданов в културна дискусия с генералния директор на Центъра за африкански изкуства и цивилизация (CBAAC) Айша Адаму Оги.

Срещата е имала за цел да засили културните връзки и да проучи потенциалните области на сътрудничество между Нигерия и България особено в областта на изкуството и културата. Двете страни са изразили ентусиазъм за бъдещи партньорства и инициативи, признавайки значението на културната дипломация за насърчаване на по-доброто разбирателство между народите.

Айша Оги е подчертала историческата връзка между двете страни и е споменала любопитен факт – Националният театър в бившата столица Лагос, проектиран и построен от българска компания, поразително прилича на Двореца на културата и спорта във Варна. Според нея срещата бележи значителна стъпка към задълбочаване на културните отношения между Нигерия и България, в които CBAAC играе ключова роля при популяризирането на африканските изкуства и култура в световен мащаб.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авторката на книги за деца Матина Генкова-Мпофу

В Южна Африка представят книгите за деца на Матина Генкова-Мпофу

На традиционното неделно събиране на българите в ЮАР днес в Мидранд по повод вчерашния Ден на детето ще представят книгите за деца на нашата сънародничка Матина Генкова-Мпофу. "Първата детска книга, която написах преди много луни, се казва "Мамо, защо съм..

публикувано на 02.06.24 в 10:00

Българин учи деца в Уганда на български песни и хора

Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят нашенски хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца. Той беше награден с почетна грамота от министъра на..

публикувано на 28.05.24 в 15:47

Клер Теодора Апово – българско момиче от Бенин

Грацията на африканска богиня, дързостта на дахомейска амазонка, трезвият поглед към света и жаждата за откривателство на българката, усмивка с блясъка на първите лъчи на слънцето, огряващо пробуждащата се Земя.  Това е Клер Теодора Апово – наше..

публикувано на 25.08.21 в 10:23