Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънце и краткотрайни валежи с гръмотевици в сряда

Снимка: БГНЕС

В сряда, въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Още преди обяд над Източна България, а около и след обяд над по-голямата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Вятърът временно ще се ориентира от север-северозапад, ще е слаб, в източната половина от страната – умерен. Максималните температури ще бъдат в широк интервал: от 25°-26° в Североизточна България до 30°-33° на места в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по долината на Струма. В София максималната температура ще бъде около 29°.

Над Черноморието
 облачността ще е значителна. Преди обяд по северното крайбрежие, а след обяд на повече места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 25° и 28°. Температурата на морската вода е 27°-29°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините
 ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Преди обяд в планините в Западна България ще е предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°.

На Балканите
 ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над североизточната част от полуострова, там ще има валежи, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. След обяд и над останалите райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

В Западна Европа
, под влияние на дълбок атлантически циклон с център южно от Исландия, на Британските острови ще бъде облачно, ветровито, а в Иралндия, Шотландия и Уелс и с валежи. В останалата част, в цяла Централна и в повечето райони от Източна Европа времето ще бъде слънчево.

В Лондон ще е 27°. В Париж, Берлин и Букурещ 30°. Варшава 28°, Белград 33°, Москва 27°. В Мадрид 36°, в Рим 35°, в Атина 34°, а в Истанбул 31°.
Във Ванкувърще е 17°, а в Отава 20 °. В Сан Франциско 23°, в Ню Йорк 33°, Чикаго 28°,  Маями 31°. В Мексико сити с очакват максимум 22°, в Каракас 25°, в Лима и Сантяго де Чиле 17°,  в Рио де Жанейро ще е 23°. В Карачи 29°, в Риад и Кувейт Сити 43 °, Тел Авив 31°. В Маракеш 33°, в Кайро 34°. В Мелбърн 16°, в Сидни 23°. В Окланд 18° и в Уелингтън 15°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неделно изкачване до хижа "Алеко" ни връща в спомените за първото организирано изкачване на върха

Изложба, планински четения от книги за България, поезия и музиката са само част от програмата на Столичната библиотека по повод 129 години от първото организирано изкачване на най-високата точка в планината Витоша. Поканата е към всички..

публикувано на 24.08.24 в 08:10

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05