Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците в България все по-трудно успяват да управляват случващото се в страната

Противопоставянията между партиите ни дават възможност да разкрием възможните зависимости на политиците

Снимка: БТА

Вторият служебен кабинет, ръководен от Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание. Основна задача на екипа от служебни министри отново ще бъде провеждането на честни избори, като поредният предсрочен парламентарен вот е насрочен от президента за 27 октомври. Правителството на Главчев трябва да подготви и проектобюджета на страната за 2025 година.

Временновластието, което се превърна в характерна черта на политическата ситуация у нас, със сигурност изчерпва търпението на хората. По думите на социолога Иво Желев, партиите все по-трудно могат да управляват случващото се в страната:

Иво Желев
"ГЕРБ продължава да се опитва да се държи като най-системната и стабилна партия, гарант за стабилността в държавата. Тази роля на Бойко Борисов, независимо дали му я признават, все още му се отдава. От другите политически сили аз не виждам нищо смислено като действия и политики. При ПП-ДБ виждам един хаос, ДПС са изключително заети с вътрешноведомствените си разпри, БСП пък се старае да покаже колко по-различно е сегашното временно ръководство от Корнелия Нинова."

От друга страна сме свидетели на поредни съмнения от страна на партиите относно честността на предстоящите предсрочни избори. МВР има водеща роля по отношение на осигуряването на честността на вота, затова и вниманието беше фокусирано върху личността, която да оглави ведомството.

Ивайло Мирчев
"Възможно е да се противодейства, но е въпрос на воля на министъра, а не на качеството на работа на полицаите, защото те много добре си знаят какво трябва да направят. Министърът трябва да каже "Трябва да противодействаме на купения вот". Когато министърът не го каже, а каже обратното тихичко "Пазим ги тези", това не се случва – обясни пред БНР Ивайло Мирчев от „Да, България“ и уточни, че трябва да бъде дадено време на новия вътрешен министър да докаже, че има волята за борба с купения вот.

В последното си изказване при предаването на поста на неговия наследник Атанас Илков, досегашният вътрешен министър Калин Стоянов отрече да е допуснал машинации по време на вота на 9 юни т.г. и увери, че винаги е бил министър на вътрешните работи и на българските граждани и е бил винаги до тях, където са имали нужда от него. Припомняме, че именно Калин Стоянов се превърна в ябълката на раздора в състава на служебния кабинет с премиер зам.-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова- Кожарева и впоследствие се стигна до конституирането на второто служебно правителство на Димитър Главчев.

Георги Киряков
"Служебният кабинет има големи правомощия, почти същите като в редовен кабинет, когато сме в условията на криза – припомня политологът Георги Киряков. – Служебните кабинети трябва да действат като редовните, но да не накланят везните в една или друга посока в полза на един или друг политически субект или лидер, както се получава сега с Калин Стоянов."

Същинският проблем в политическата действителност у нас в момента е липсата на цел, към която да поискаме да вървим, както и фиксацията върху конкретни личности, около които се върти политическият разговор, но те не го изчерпват – отбеляза пред БНР политологът Мила Мошелова.

Своя пореден апел към политиците отправи математикът и бивш член на ЦИК Михаил Константинов:

Михаил Константинов
"Българските политици имат дълг пред българския народ. Апелирам към нашите политици да обяснят на хората какво смятат да правят, ако трябва на колене на паднат пред народа си. Така повече не може да продължава. Със своето безобразно поведение политиците отблъскват българите от изборите. Всеки българин трябва да вземе нещата присърце и да си оправим къщичката!" посочи Михаил Константинов пред БНР.

Дали ще го послушат и все пак има нещо отвъд противопоставянията и обвиненията между отделните партии, ще проличи в кампанията, която ще започне след около месец. И все пак избирателят, може би, има известна полза от наблюдавания разнобой:

Мила Мошелова
"Възможността, която имаме, е да видим дълбочината на тези зависимости и да видим позициониранията, които ще си позволят да направят политическите партии – убедена е Мила Мошелова. – Както изглеждат в момента нещата и това, което говорят ПП-ДБ, изглежда, че Борисов и Пеевски продължават да постигат консенсус за назначаване на състава на служебното правителство. Ако това е така, може би имаме възможност да видим, или поне Бойко Борисов и ГЕРБ имат възможност да покажат, че се отдалечават по някакъв начин от Делян Пеевски."

Текст: Йоан Колев

Снимки: БТА, БГНЕС, facebook.com/george.kiryakov.7, Ани Петрова - БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутати предлагат да има камери в асаньорите и кулоарите на НС заради случаите на насилие

Депутати от ПП-ДБ и от разпадналата се парламентарна група на “Величие” внесоха проект на решение за поставяне на камери за видеонаблюдение в асансьорите и вътрешните коридори на Народното събрание. Целта е да бъде гарантирана сигурността на народните..

публикувано на 17.08.24 в 09:56

Парламентът може да заседава извънредно за клетва на новия служебен кабинет

Служебният кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева може да положи клетва на извънредно заседание на парламента във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание..

публикувано на 16.08.24 в 17:22

По съседски: Събития с балкански адрес

В Турция ще взимат пръстови отпечатъци на пристигащите чужденци Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая пред..

публикувано на 16.08.24 в 10:50