Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и да се правят опити за натиск върху членове на СИК или да не се знае какво се случва с чувалите с бюлетини, няма да има промяна нито в политиките на съответните правителства, нито в нагласите на хората да не желаят да се явяват на низбори". Това подчерта политологът Георги Киряков.

По думите му, служебните правителства трябва да продължават политиките водени от редовните кабинети.  "Ако примерно обаче след ляво редовно правителство има настроения за десен служебен кабинет, то тогава как ще следва то политиката  в областта на финансите или на социалната политика?!"

Служебните кабинети не трябва да имат идеологическа насоченост и трябва да осигуряват честността на изборите.

Сега за пореден път се води спор между политиците от основните партии дали ще бъдат или няма да бъдат честни поредните тизбори. Това се ползва като част от предизборната кампания и начин да се убедят избирателите, че само ако гласуват за тях, изборите ще бъдат честни.

"Това не е така. Служебният кабинет има големи правомощия, почти същите като в редовен кабинет, когато сме в условията на криза. Служебните кабинети трябва да действат като редовните, но да не накланят везните в една или друга посока в полза на един или друг политически субект или лидер, както се получава сега с Калин Стоянов".

Изходът от кризата трябва да бъде търсен във всички посоки. България има нужда от управление, от МС. България има нужда от избори, независимо колко поред ще бъдат, защото очевидно засега няма разрешаване на спора кой да поеме управлението. Това се решава на избори, бе категоричен политологът.

"Вероятно политическите елити сега си представят демокрацията по особен начин, като упражняване на контрол върху избиратели, групи, икономически субекти и затова не успяват да вдъхновят по-голямата част от избирателите, които бяхат от политическия процес, заради тази нелепа представа на политическите елити за функционирането на демокрацията."

У хората се вижда отчаяние и това е отражение, че има все по-малко избиратели на терена на изборите и се очаква те да бъдат сега и още по-малко.

Обединение вляво е необходимо, но енергията за него е само в главите на някои хора, защото са стари лица, заяви по повод възможното обединение на левите формации за общо явяване на избори.

Окопната война в ДПС няма да приключи до предстоящите избори и ще се отиде до ситуацията двете лица - Делян Певевски и Ахмед Доган да бъдат противопоставени като сили. "Вероятно предимство ще имат хората около Ахмед Доган, поради етническия характер на ДПС досега. Но пък от другата страна, има много сериозен корпоративен вот, който може да генерира сериозно политическо представителство".

Георги Киряков бе категоричен, че от особена важност в новия състав на Служебния кабинет ще бъдат министрите на вътрешните работи и на електронното управление, поради гласуването с машини в изборния ден.

Интервюто - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27 октомври

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43