Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки обещанията на политиците, българският Северозапад е все така беден

Димово
Снимка: БГНЕС

Северозападна България се свързва в представите на повечето хора с дивата природа, невероятно красивите гледки и богатото историческо наследство, което прави региона златна мина за културен и еко туризъм. Но това райско кътче на страната ни има и друго лице. По данни на Евростат българският Северозапад е един от най-бедните региони в ЕС, белязан от безработица, обезлюдяване и бедност. В момента най-тежко е положението в община Димово, където Агенцията по заетостта отчете  цели 67% безработица за месец юни. Интересното е, че през същия месец, но преди три години, безработните там са били 35%. Междувременно в региона се закриват големи предприятия, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди, а хората нямат възможност да инвестиратв собствена инициатива. И спиралата продължава надолу, става ясно от обширен репортаж на БНР-Видин. "Трябва да има политическа воля, за да се направи нещо в тези региони" - така коментира ситуацията главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев и добави:

Мали Дреновец, община Димово

"Това е от години, то не е от вчера. Въпреки всичките обещания на политическите партии, които заявяват предизборно, че ще се погрижат за Северозапада и че ще измислят нещо този район да живне, както се вижда вече 30 години имаме обратен ефект - обезлюдяване и обедняване. Нищо не се случва! Ако няма икономика в района, това ще продължи.В един момент ще се окаже, че там няма хора, защото няма препитание. Основните работни места са осигурени от държавата и общината. Видин също е на едно от челните места по най-ниско заплащане на труда и това също допринася хората да търсят препитание извън региона."

Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения. На въпроса живеят ли в лишения жителите на община Димово, където бе отчетена рекордна безработица, кметът Светослав Славчев отговаря така:

Светослав Славчев

"Община Димово е с най-много социално слаби и безработни. Няма работа за тях в момента.Ние като община нямаме възможност да разкриваме работни места и разчитаме най-вече на програмите. Но те не са достатъчни от години. Когато се отпускат средства по определени програми за определени категории, като младежи или за продължително безработни, илиза пенсионери, те не достигат. Не може да се отпуска по една бройка за всичките общини в областта и ние да се чудим на кого по-напред да дадем. А областта ни е без поминък, безработицата е огромна. Цели семейства се изнасят в чужбина."

Забравени ли са малките общини през последните години от управляващите, предвид поредицата от избори и липсата на редовно правителство?

"По принцип, когато няма едно дългосрочно управление се получават не само тези аномалииказва Светослав Славчев.– И ние като общини също го чувстваме много осезателно, когато има такъв проблем, той рефлектира върху нас. За огромно съжаление това, което се случва е неприемливо за всички - и за нас като администрация, и за хората в общините.Това не трябва да продължава по никакъв начин!"

Под прага на жизнения месечен минимум са домакинствата и на други места в Северозападна България. БНР-Видин попита жителите на крайграничната община Кула живеят ли хората в лишения:

"Да и то много! Лишават се от храна, от лекарства, от всичко! Икономисват от най-важните неща, за да могат да свържат двата края. Явно управниците не си вършат добре работата, тъй като има и много безработни сред младите.Имаме тук само един каучуков завод, след като почти всичко е затворено. Всеки се справя както може."

Вижте още:

Текст: Венета Николова /по интервюта на БНР-Видин/

Снимки: Радио Видин, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Двама души в България починаха от западнонилска треска

Двама заразени със западнонилска треска у нас са починали. Информацията е потвърдена за БНР от Министерството на здравеопазването. Заразените със западнонилска треска в България са трима. Двама са от София и един от Хасково, който се е заразил в..

публикувано на 29.08.24 в 13:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 15

В брой 15 на предаването слушайте: Преди началото на учебната година в Цариброд – разговор с директора на гимназията „Св.св. Кирил и Методий“ Братислав Стаменов; Какво четат учениците от Цариброд – интервю с библиотекаря в средното..

публикувано на 29.08.24 в 12:00

Фестивал на виното и фермерските деликатеси разбужда сетивата на гурманите в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси ще се проведе от днес до 1 септември в двора на Регионален исторически музей - Плевен. Очакваниата са за незабравимо изживяване с най-доброто от българското вино и млечни и месни деликатеси от Северна..

публикувано на 29.08.24 в 08:10