Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Снимка: Наско Цанов


Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва Северозападът, където ще се правят инвестиции и ще има нова инфраструктура. Закрити са големи предприятия в региона, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди. Няма как да тръгне собствена инициатива човек да инвестира в нещо. Спиралата продължава да върви надолу. Трябва да има политическа воля, за да се направи нещо в тези региони", така коментира ситуацията главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев. Той отбеляза, че в света също има нестабилност на пазара на труда, но оставаме последни по доходи и по икономика. Независимо че имаме едни от най-ниските данъци, няма кой знае колко инвестиции, обърна внимание главният икономист на КТ "Подкрепа". Цените продължават да растат, нищо че инфлацията уж пада. Това означава ниска покупателна способност. Хората живеят в лишения. Две трети от домакинствата са под прага на жизнения минимум. Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения. Икономистът посочи, че у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят. 

Живеят ли жителите на Северозапада в лишения? Потърсихме за коментар главния икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев

"Това е от години наред, то не е от вчера. Въпреки всичките обещания на политическите партии, които заявяват предизборно, че ще се погрижат за Северозапада и че ще измислят нещо този район да живне, както се вижда вече 30 години имаме обратен ефект, обезлюдяване и обедняване. Нищо не се случва. Ако няма икономика в района, това ще продължи и в един момент ще се окаже, че там няма хора, защото няма препитание. Основните работни места са осигурени от държавата и Общината. По нивото на заплащате Видин също е на едно от челните места по най-ниско заплащане на труда, така че това също допринася хората да търсят препитание извън региона."

Срещат ли единомислие КТ "Подкрепа" с колегите си от КНСБ и какви ще бъдат бъдещите им действия по отношение на доходите на българите и формирането на бюджета за 2025 година- това попитахме още Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа":

"Да, ние имаме общи цели, всъщност това е една обща цел и тя е благоденствието на работещите. Не само като работни заплати, а и като условия на труд и социални придобивки. Това много важно, както и социалната защита на работещите. По отношение на властта, наистина това безвремие блокира част от проблемите, не сме се събирали от месеци по отношение на работните групи, които касаят минималната работна заплата, максималния осигурителен доход, пенсионната реформа, линията на бедност, всичко това виси във въздуха, а това са важни неща."

Рекордно висока безработица отчита Агенцията по заетостта в община Димово, където през юни тя е била 67%. Потърсихме кмета на населеното място Светослав Славчев:

"В общи линии наистина община Димово е с най-много социално слаби, с безработни. В самата община и няколко населени места има доста хора, които не работят, няма работа за тях в момента, а ние като Община нямаме възможност да разкриваме работни места. Разчитаме най-вече на програмите, а програмите са кът вече години наред. Когато се отпускат определени програми за определени хора, като младежи или за продължително безработни, не може да се отпуска една бройка за цялата област и ние да се чудим на кого да дадем - това е подигравка с хората" - уточни Светослав Славчев.

И в други населени места на Северозападна България домакинствата са под прага на жизнения месечен минимум. Сътрудникът ни Наско Цанов попита жителите на община Кула стигат ли им месечните доходи и живеят ли в лишения:

"В Кула няма работещи, но няма лишения... Да, в Кула хората живеят в лишения и то за съжаление много. Лишават се от храна, от лекарства, от всичко икономисват, от най-важните и основни неща, за да могат да свържат двата края. Има и много безработни от младите, има само един каучуков завод, след като почти всичко е затворено... Всеки се справя кой както може - гледаме градинка, от земеделие, от стока, кой работи къде каквото може частно и така... Мисля, че поне едно 700-800 лева трябва да получава човек месечно."

Забравени ли са малките общини през последната година от управляващите, предвид поредицата от избори и липсата на редовно правителство - това попитахме още Светослав Славчев:

"По принцип, когато няма едно дългосрочно управление се получават не само тези аномалии и ние като общини също чувстваме много осезателно, когато има такъв проблем, той рефлектира върху общините. За огромно съжаление това, което се случва в общините е неприемливо за всички - и за нас като администрация, и за хората в общините, а това не трябва да продължава по никакъв начин."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00