Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назад към корените – Национален тракийски събор в Старозагорски бани

7
Снимка: FB//BogorodichnaStapka

Старозагорски бани отново е сцена на българския фолклор и народно творчество. През уикенда курортното селище е домакин на 18-ия Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Гостите имат възможност да посетят пленера "Майсторете ръчички, за радост на всички", арт работилници и творчески ателиета за деца. Сцените са разположени в централния парк на Старозагорски бани. За поредна година е предвидена и извънконкурсна програма, на която гостуващите формации се представят с характерни за регионите си ритуали и обичаи.


Обособени са и 24 пространства, на които са показани стари занаяти като кошничарство, ножарство, грънчарство, тъкачница, плъстене на вълна и др.

За пръв път тази година има демонстрации на  дърводелство, декупаж върху стари керемиди, праисторически артефакти, хайдушко сборище и още традиционни дейности. Община Стара Загора ще връчи 50 медала, 50 плакета и диплом за принос в съхраняването и популяризирането на традициите. 


През 2023 г. съборът привлече хиляди почитатели на българското народно творчество. Тогава близо 4000 души се качиха на двете конкурсни сцени и преминаха през атрактивните съпътстващи прояви.

Вижте още:

Снимки: starazagora.bg, facebook.com/BogorodichnaStapka

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Евростат: 44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома

България заема второ място след Румъния сред страните в Европейския съюз по фактора “Неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома” на Евростат. Данните показват значителни неравенства и дисбаланси във възможностите на..

публикувано на 31.08.24 в 11:12

Еколагер край Шабла разкрива тайнствения свят на пчелите

Село Езерец в община Шабла е домакин на еколагер с участието на педагози, аниматори, еколози и младежи от цялата страна. Младите хора опознават тайнствения свят на пчелите. В рамките на четири дни – до 1 септември, те се обучават как да изработват..

публикувано на 31.08.24 в 08:45

Световно първенство по шоу програми латино танци привлича публиката в Бургас

Бургас се превръща в голям дансинг, на който единайсет танцови двойки от осем държави днес ще се борят за шампионската титла на Световното първенство по шоу програми латино танци. Сред тях са последните златни медалисти от Грузия и подгласниците..

публикувано на 31.08.24 в 08:25