Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назад към корените – Национален тракийски събор в Старозагорски бани

7
Снимка: FB//BogorodichnaStapka

Старозагорски бани отново е сцена на българския фолклор и народно творчество. През уикенда курортното селище е домакин на 18-ия Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Гостите имат възможност да посетят пленера "Майсторете ръчички, за радост на всички", арт работилници и творчески ателиета за деца. Сцените са разположени в централния парк на Старозагорски бани. За поредна година е предвидена и извънконкурсна програма, на която гостуващите формации се представят с характерни за регионите си ритуали и обичаи.


Обособени са и 24 пространства, на които са показани стари занаяти като кошничарство, ножарство, грънчарство, тъкачница, плъстене на вълна и др.

За пръв път тази година има демонстрации на  дърводелство, декупаж върху стари керемиди, праисторически артефакти, хайдушко сборище и още традиционни дейности. Община Стара Загора ще връчи 50 медала, 50 плакета и диплом за принос в съхраняването и популяризирането на традициите. 


През 2023 г. съборът привлече хиляди почитатели на българското народно творчество. Тогава близо 4000 души се качиха на двете конкурсни сцени и преминаха през атрактивните съпътстващи прояви.

Вижте още:

Снимки: starazagora.bg, facebook.com/BogorodichnaStapka

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Високо напрежение пред “Боянския сарай” на Ахмед Доган

Напрежение между полицаи и граждани възникна пред имот в столичния квартал “Бояна”, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи БТА. До ситуацията се стигна след като Данаил Папазов – бивш транспортен министър и доскорошен..

публикувано на 30.08.24 в 15:26

МВнР: Българите да не пътуват до Япония заради опасен тайфун

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Япония или планиращи да посетят страната, да се въздържат от пътувания там през следващите четири дни заради вилнеещата тропическата буря “Шаншан”. От ведомството..

публикувано на 30.08.24 в 14:33
Снимка: Зелен образователен център, гр. Шабла

"Непораснали деца" пускат хвърчила над плажа край Шабла

Пъстри хвърчила ще полетят към небето над Шабла през последните почивни дни на август, за да създадат усещане за свобода и да напомнят, че лятото все още е тук. Тринайсетото издание на Фестивала на хвърчилата ще се състои в местността “Малкото..

публикувано на 30.08.24 в 10:10