Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назад към корените – Национален тракийски събор в Старозагорски бани

7
Снимка: FB//BogorodichnaStapka

Старозагорски бани отново е сцена на българския фолклор и народно творчество. През уикенда курортното селище е домакин на 18-ия Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Гостите имат възможност да посетят пленера "Майсторете ръчички, за радост на всички", арт работилници и творчески ателиета за деца. Сцените са разположени в централния парк на Старозагорски бани. За поредна година е предвидена и извънконкурсна програма, на която гостуващите формации се представят с характерни за регионите си ритуали и обичаи.


Обособени са и 24 пространства, на които са показани стари занаяти като кошничарство, ножарство, грънчарство, тъкачница, плъстене на вълна и др.

За пръв път тази година има демонстрации на  дърводелство, декупаж върху стари керемиди, праисторически артефакти, хайдушко сборище и още традиционни дейности. Община Стара Загора ще връчи 50 медала, 50 плакета и диплом за принос в съхраняването и популяризирането на традициите. 


През 2023 г. съборът привлече хиляди почитатели на българското народно творчество. Тогава близо 4000 души се качиха на двете конкурсни сцени и преминаха през атрактивните съпътстващи прояви.

Вижте още:

Снимки: starazagora.bg, facebook.com/BogorodichnaStapka

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Валежите продължават и в събота, в планините – интензивни

През следващото денонощие над Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време. В събота , 31 август,..

публикувано на 30.08.24 в 19:45

България днес - 30 август 2024 г.

В последния петък на август правим опит да задържим лятото и детството в сърцата си – с музика и теми в "България днес". Пренасяме се под кубетата на най-голямата катедрала на Балканите – храмът "Св. Александър Невски" празнува днес. Но..

публикувано на 30.08.24 в 19:00
Доц. Спас Ташев

Българско сдружение с писмо-обръщение до албанската общност в Северна Македония

Писмо-обръщение до албанската общност в Северна Македония и дипломатическите представителства, акредитирани в РСМ и България, разпространи Сдружението "Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и приятели"...

публикувано на 30.08.24 в 18:05