Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души в България починаха от западнонилска треска

Двама заразени със западнонилска треска у нас са починали. Информацията е потвърдена за БНР от Министерството на здравеопазването. Заразените със западнонилска треска в България са трима. Двама са от София и един от Хасково, който се е заразил в Гърция. Починалите са от столицата.

Инфекцията с вируса се предава чрез ухапване от заразени комари. Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, както и няма разработена ваксина.

Около 20% от заразените с вируса развиват заболяване "Западнонилска треска", което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора, посочва в съобщение до медиите МЗ. Възможна е и поява на макулопапулозен обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания.



Министерството на здравеопазването е изпратило писма до Регионалните здравни инспекции с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването. Здравните специалисти препоръчват използването на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52