Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Находка ни връща във времето, когато праисторически животни са населявали Родопите

Снимка: Община Чепеларе

Зъб от пещерен лъв е открит при разкопки в пещерното обиталище “Чая” край Чепеларе, съобщи Марин Господинов, директор на местния Музей на родопския карст. По думите му, това е изключително ценна и рядка находка за страната ни, а за Родопите – единствена.

Според Марин Господинов точна датировка на този етап не може да се направи, но със сигурност откритието е на повече от стотина хиляди години. Намереният зъб от пещерен лъв свидетелства, че този хищник се е срещал на територията на Родопите и на тази надморска височина.

Става дума за отдавна изчезнал вид пещерни лъвове, които са населявали територията на Европа и България отпреди 370 хил. години до около 14 хил. години”, уточнява директорът на музея.

Лъвският зъб е намерен при финалния етап на разкопките в “Чая” през това лято, когато проучванията навлизат в дълбочина. Очакванията да бъдат открити доказателства за по-ранно обитаване на пещерата не се потвърждават, затова пък екипът попада на голямо количество находки, водещи към праисторически животни.

Намерили сме голямо количество костен материал в тези пластове, много е вероятно след обработването да излязат още части от това животно”, казва Марин Господинов.

Лъвският зъб и всички находки ще бъдат изложени в Музея на родопския карст догодина.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва без горещини

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има отново над източната половина от страната и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, в Североизточна..

публикувано на 01.09.24 в 18:00

Няма ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие

Броят на чуждестранните туристи, посетили южното ни Черноморие през летния сезон, е същият като през м.г., показват данните на Бургаското летище. 1,2 млн. чужденци са избрали през това лято нашите плажове – далеч по-малко от регистрираните през 2019 г...

публикувано на 01.09.24 в 10:52

Родопският град Маджарово е домакин на Фестивал на лешояда

Игри, прожекции на филми, наблюдение на птици и концерти на открито са само част от проявите в рамките на Седмото издание на Фестивала на лешояда, който ще се проведе от 6 до 8-ми септември в град Маджарово. Празникът ще отбележи Международния ден..

публикувано на 01.09.24 в 09:25