Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресрочни избори 2024

Регистрацията за изборите на 27 октомври е в ход

| обновено на 02.09.24 в 13:15
Снимка: Ани Петрова

От 2 до 11 септември включително Централната избирателна комисия приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. След изтичането на срока ще стане ясно и кои са политическите формации, които ще участват в надпреварата за гласовете на избирателите. За да може да участва в изборите, всяка партия трябва да има подкрепата на не по-малко от 2500 избиратели.

От вчера представителите и на двете крила - подкрепящите почетния председател на Движението Ахмед Доган и подкрепящите Делян Пеевски, пазят ред пред ЦИК за подаване на документи за регистрация. Не е ясно, коя от двете части на движението ще може да направи регистрацията. По този въпрос заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева беше категорична, че Комисията не може да коментира вътрешно-партийни въпроси. Входът на Централната избирателна комисия се пази от жандармерия. Пресцентърът на Пеевски информира, че минути след полунощ, че тяхното крило е подало електронно заявление.

Представители на младежкото движение и поддръжници на Ахмет Доган изтъкнаха, че са дошли първи пред ЦИК и са упълномощени от председателя на ДПС Джевдет Чакъров да регистрират движението.
Създалата се ситуация с двете крила на ДПС и напрежението преди началото на регистрацията на политическите формации за предстоящите предсрочни избори на 27-и октомври провокира провеждането на извънредно закрито заседание на Централната избирателна комисия, информира репортерът на програма "Хоризонт" Мария Филева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Само България е предложила за еврокомисар един мъж и една жена

България е единствената страна, вслушала се в призива на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен страните членки да номинират по един мъж и една жена за новия състав на Еврокомисията, съобщава ДПА. След преизбирането си през юни Урсула фон ден..

публикувано на 01.09.24 в 09:01
Илияна Йотова

С този начин на уреждане на отношения трябваше да сме се разделили в началото на 90-те

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква неспокоен старт на предизборната кампания. Пред журналисти в местността Карандила, където е гост на Националния събор на каракачаните в България, тя изрази надежда през следващата седмица “ да бъде извършена..

публикувано на 31.08.24 в 13:36

Поддръжници на Ахмед Доган тръгнаха на “Поход за демокрация”

Симпатизанти и членове на ДПС, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, се отправиха на “Поход за демокрация” от “сарая” в столичния квартал “Бояна”. Ахмед Доган поделя времето си между имота в София и резиденцията в парк “Росенец”...

публикувано на 31.08.24 в 11:49