Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресрочни избори 2024

Регистрацията за изборите на 27 октомври е в ход

| обновено на 02.09.24 в 13:15
Снимка: Ани Петрова

От 2 до 11 септември включително Централната избирателна комисия приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. След изтичането на срока ще стане ясно и кои са политическите формации, които ще участват в надпреварата за гласовете на избирателите. За да може да участва в изборите, всяка партия трябва да има подкрепата на не по-малко от 2500 избиратели.

От вчера представителите и на двете крила - подкрепящите почетния председател на Движението Ахмед Доган и подкрепящите Делян Пеевски, пазят ред пред ЦИК за подаване на документи за регистрация. Не е ясно, коя от двете части на движението ще може да направи регистрацията. По този въпрос заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева беше категорична, че Комисията не може да коментира вътрешно-партийни въпроси. Входът на Централната избирателна комисия се пази от жандармерия. Пресцентърът на Пеевски информира, че минути след полунощ, че тяхното крило е подало електронно заявление.

Представители на младежкото движение и поддръжници на Ахмет Доган изтъкнаха, че са дошли първи пред ЦИК и са упълномощени от председателя на ДПС Джевдет Чакъров да регистрират движението.
Създалата се ситуация с двете крила на ДПС и напрежението преди началото на регистрацията на политическите формации за предстоящите предсрочни избори на 27-и октомври провокира провеждането на извънредно закрито заседание на Централната избирателна комисия, информира репортерът на програма "Хоризонт" Мария Филева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ахмед Доган

Прокуратурата се заема с казуса с имотите на Ахмед Доган

В рамките на месец прокуратурата трябва да извърши проверка по казуса с имотите, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в столичния квартал “Бояна” и в парка “Росенец”. Причината за това е твърдението на бившия транспортен министър Данаил..

публикувано на 31.08.24 в 09:04

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал" за 2,7 милиарда евро Срещу сумата от общо 2,7 милиарда евро Сърбия ще купи от френската компания "Дасо Авиасион" (Dassault Aviation) 12 нови изтребителя "Рафал" – 9 едноместни и 3 двуместни. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:25

България трябва да представи своите кандидати за еврокомисар

На 30 август изтича срокът, в който страните-членки на ЕС могат да посочат своите кандидати за еврокомисари. България трябва да изпрати две номинации – на мъж и на жена. На 27 август в писмо до партиите в парламента служебният премиер Димитър..

публикувано на 30.08.24 в 07:15