Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

4
Снимка: БТА - Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от миналата година.  учебните заведения, в които се преподава български език като майчин, ще се добави още един час по предмета, информира БТА.
Следвайки концепцията за мултилингвалното обучение, молдовското Министерството на образованието е предложило тази година различни варианти за разширяване на преподаването на румънски и български език както за гимназиалното образование, така и за лицейското, пояснява Лилия Сарсаман, началник на управлението на образованието на район Тараклия:
"Четири училища в нашия район решиха, че ще работят по индивидуален план, който включва намаляване на часовете по руски език и увеличаване на часовете по български и румънски език. Това ще даде възможност на децата с български произход да имат повече време за говорене и изучаване на български и румънски език и ще благоприятства интегрирането им в молдовското общество", казва тя пред БТА.
Началникът на управлението на образованието на район Тараклия информира и за други нововъведения в учебния план, сред които е и разработената нова учебна програма по предмета "История, традиции и култура на българския народ" (ИКТБН). По думите ѝ, до тази година изобщо е нямало учебна програма по тази дисциплина и на учителите изпитвали трудности как да преподават предмета.
"Това е резултат от усилията на ръководителя на служба "Политики в областта на междуетническите отношения" в Министерството на образованието и изследванията на Молдова д-р Иван Думиника и неговия екип, както и на нашите българисти. Те проведоха много срещи с обсъждания, предложения, препоръки и най-после беше разработен този курикулум. От тази година ще работим експериментално, за да видим какво още трябва да се промени или добави, след което той ще бъде утвърден", пояснява Лилия Сарсаман.
Във всички 17 училища в район Тараклия новата учебна година започва със празненства, на които се вдига училищното знаме и се чува символичен първи учебен звънец, след което следва и първият урок. По препоръка на молдовското просветно министерство, темата му тази година е "Заедно за мир". Тя има за цел да стимулира учениците да мислят критично, да обсъждат и осъзнават връзките между европейските ценности, процеса на европейска интеграция и Република Молдова, като дискусиите се запазват на ниво принципи, без да се навлиза в конкретни политически спорове, пояснява БТА.
Вижте още:
Снимки: БТА - Тараклия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българското неделно училище “АБВ” във Финландия открива новата учебна година

Новата учебна година в Българското неделно училище “АБВ” във Финландия се открива днес с тържество в двора на школото, съобщиха от образователното средище. Предвидена е кратка културна програма с приветствия и поздравителни адреси, последвана от..

публикувано на 25.08.24 в 11:44
Театрално студио

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си. “ Интерактивният спектакъл разкрива културното..

публикувано на 24.08.24 в 17:20

Увеличават часовете по майчин език за етническите българи в Молдова

Етнически българи, посещаващи над 40 училища в Молдова, ще изучават още един час български език и литература през тази учебна година, предвижда програма на тамошното образователно министерство. Целта е сънародниците ни да усвоят добре литературния..

публикувано на 24.08.24 в 15:40