Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Германия се споразумяха за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Атанас Запрянов и Борис Писториус
Снимка: Министерство на отбраната

Военният министър Атанас Запрянов и германският му колега на Борис Писториус подписаха програмно споразумение за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T. Това стана на двустранна среща в рамките на форума на контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в авиобаза “Рамщайн”.

Споразумението е съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата “Щит на европейското небе”, съобщиха от Министерството на отбраната. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

По повод търсенето на съвместни решения за подкрепа на украинската държава беше проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна. В изказването си военният министър Атанас Запрянов заяви, че страната ни продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Позиционирал съм се за първа политическа сила, ДПС не са ме подкрепяли за нещо

“ Това, в което е прав президентът, е че всички трябва да се позиционират .” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на очакванията на президента Румен Радев партиите да се позиционират и да предприемат адекватни действия по фундаментален за..

публикувано на 08.09.24 в 12:17
Илхан Кючюк

Евродепутатът Илхан Кючюк се усъмни, че Делян Пеевски е член на ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк, който застана на страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, постави под съмнение членството в партията на оглавилия другото крило Делян Пеевски. “ Всички знаехме, че г-н Пеевски през годините е от..

публикувано на 08.09.24 в 11:32

Коалициите на Пеевски и на Доган не представиха исканите от ЦИК документи

Двете крила на ДПС, които възнамеряват да участват на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври в коалиции, не са спазили указанията на Централната избирателна комисия да представят документи, доказващи, че партията не е част от техния състав,..

публикувано на 08.09.24 в 09:02