Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Германия се споразумяха за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Атанас Запрянов и Борис Писториус
Снимка: Министерство на отбраната

Военният министър Атанас Запрянов и германският му колега на Борис Писториус подписаха програмно споразумение за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T. Това стана на двустранна среща в рамките на форума на контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в авиобаза “Рамщайн”.

Споразумението е съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата “Щит на европейското небе”, съобщиха от Министерството на отбраната. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

По повод търсенето на съвместни решения за подкрепа на украинската държава беше проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна. В изказването си военният министър Атанас Запрянов заяви, че страната ни продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02
Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09
Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17