Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Германия се споразумяха за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Атанас Запрянов и Борис Писториус
Снимка: Министерство на отбраната

Военният министър Атанас Запрянов и германският му колега на Борис Писториус подписаха програмно споразумение за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T. Това стана на двустранна среща в рамките на форума на контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в авиобаза “Рамщайн”.

Споразумението е съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата “Щит на европейското небе”, съобщиха от Министерството на отбраната. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

По повод търсенето на съвместни решения за подкрепа на украинската държава беше проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна. В изказването си военният министър Атанас Запрянов заяви, че страната ни продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Зафиров

Обединената левица е готова да предложи лява алтернатива

Обединението между БСП и останалите леви движения се надява да постигне истинска промяна, която да бъде действителна алтернатива за българските граждани. По думите на изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров, в политиката няма..

публикувано на 05.09.24 в 15:50

ЦИК: Коалициите на Пеевски и на Доган да докажат, че ДПС не участва в тях

Коалициите на двете крила на Движението за права и свободи трябва да докажат, че партия ДПС не е част от техния състав, за да могат да участват в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври т.г., реши Централната избирателна комисия. ДПС..

публикувано на 05.09.24 в 08:13

Подновява се процедурата за избор на нов главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС подновява процедурата за избор на нов Главен прокурор на заседанието си, което е насрочено на 9 септември. В дневния ред, който е от три точки е предвидено първо да се изменят правилата за избор на обвинител номер едно,..

публикувано на 04.09.24 в 18:29